The Mechanic

The Mechanic
D: Jason Statham, Ben Foster
R: Simon West
Release: 28 Ianuarie 2011
US Box Office: $ 28,7 M
Durată: 1 h 32 min.
Gen: Acţiune

Am zis la un moment dat că nu mă mai uit la filme cu Jason Statham pentru că m-am săturat de excesul de violenţă stupidă, acţiune ilogică şi parcă mai mereu cu acelaşi tip de personaj. Şi totuşi zile astea mi-am călcat pe mândrie şi am vizionat The Mechanic, un film de acţiune dar fără mecanici. Surprinzător filmul nu a fost un dezastru complet (putea fi mai reuşit dacă la montaj renunţau la ultima scenă) mai ales pentru un film cu asasini, categorie care nu a mai avut nimic bun de la Leon încoace (sau poate că a avut dar momentan mă lasă memoria).

Să nu mă înţelegeţi greşit. The Mechanic nu e un film care să aibă o regie de apreciat, un montaj strălucit sau o interpretare de valoare, dar este peste media filmelor de acţiune şi mai ales peste cele cu asasini. Povestea e oarecum aceeaşi, dar filmul curge mai bine, exagerările sunt mai reduse iar personajul principal nu e chiar atât dependent de adrenalină ca altă dată. „Mecanicul” sau asasinul plătit duce o viaţă de singuratic, îşi face liniştit treaba şi îşi petrece timpul liber ascuns undeva departe de civilizaţie într-o căsuţă frumoasă reparând o maşină la care mai toţi visăm. Pentru că meseria nu îi permite o viaţă socială, mecanicul nostru are un sigur prieten iar acesta este un nene bătrân care de fapt îi dă de lucru. Totul merge ca pe roate până când firma angajatoare îi cere băiatului cu curăţenia să-i scape de moşneagul ce-l iniţiase în tainele asasinatului. Chiar dacă îi e mentor, „mecanicul” îşi face treaba, îl curăţă pe mentor dar apoi mustrările de conştiinţă îl determină să se împrietenească cu fiul acestuia, un neica nimeni care are o pasiune pentru probleme. După ce îl antrenează în tainele asasinatului, cei doi primesc o misiune care nu iese cum trebuie iar agenţia porneşte pe urmele lor. Mai mult decât atât „mecanicul” află că faptele pentru care şi-a lichidat mentorul au fost inventate, astfel că răzbunarea e pe buzele tuturor.

La capitolul interpretare observ că după mult timp un film cu Jason Statham are  reflectoarele aţintite pe alt actor. Ben Foster, un actor talentat pe care l-am apreciat în 3:10 to Yuma sau în The Messenger, are un o atitudine naturală de bad guy răzbunător care se potriveşte perfect cu intriga filmului.

The Mechanic e un film de acţiune bun, un film care poate fi şi pe placul celor care nu se dau în vânt după acest stil. Acţiunea e destul de intensă iar lipsa unui personaj feminin care să aibă importanţă poate fi percepută ca o răzvrătire faţă de personajele feminine introduse  cu cleştele în acest gen de filme. Coloana sonoră a filmului, deşi nu e prea elaborată se remarcă în momentele cheie, sugerând totodată un personaj central mai complex care are şi altceva de făcut decât să ucidă pe cei care dăunează liniştii mondiale sau intereselor personale.


Notă:7/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *