The Man in the moon (1991)

http://www.imdb.com/title/tt0102388/Începând de azi echipa FilmSinopsis (m@ri@n si Anca G) se măreşte cu încă un membru, Julio Romeo. Noul coleg se va ocupa de rubrica Classic Forever si ne va spune în fiecare săptămână câteva cuvinte despre filme.

The Man in the Moon

The Man in the Moon este ultimul film al lui Robert Mulligan cel care ne-a dat filme precum Summer of ’42 și To Kill a Mockingbird, și primul al lui Reese Witherspoon.

Adolescența este un cocktail de sentimente ciudate, furnicături ale trupului și dorința de a povesti și ultimul secret cuiva care să ne înțeleagă gândurile importante care ne trec atunci prin minte. Dorința de a avea un prieten de sex opus în acele momente este atât de mare, că cel mai mic pas greșit devine o catastrofă.

Acțiunea filmului are loc undeva la o fermă unde spațiul pare a nu avea limite, iar timpul trece foarte încet mai ales în verile foarte însorite. Bărbatul casei este un om liberal care nu lipsește nicio duminică de la pescuit, în loc să meargă la biserică împreună cu familia, iar munca la fermă îi ocupă tot timpul pentru a-și crește familia formată numai din fete. Este un bărbat corect, iar când se poartă dur cu familia, o face fiindcă o iubește, nu fiindcă este rău.

Maureen este sora mai mare admirată de toată școala, mai ales de sora ei mai mică Dani (Reese Witherspoon) care este curioasă să afle cât mai multe despre dragoste, băieți și sărut. Însă perfecta Maureen ascunde în ea tristețea pe care dragostea ți-o dă când esti adolescent, mai ales când ai suferit din cauza unor băieți ca Billy Sanders. Dani însă, nu a trăit aceste sentimente decât din muzică lui Elvis care era pe val în acea perioadă înnebunind toți. Când Court Foster (Jason London) sare în locul în care Dani se scălda de obicei, dragostea cu toate simțămintele controversate cu care aceasta vine intră în inima ei. Întâi repulsia și dezgustul de la început (vezi reacția lui Dani când Maureen îi spune că trebuie să deschidă gura când sărută), apoi curiozitatea edenică, iar în cele din urmă acceptarea și plăcerea pe care numai sentimentul primei iubiri ți-l oferă atât de puternic că te doare și stomacul.

Dani este fata care la 14 ani își face partea ei de muncă la fermă mai ales că mama ei este din nou însărcinată și are grijă de sora ei mai mică, și chiar fiind tratată mereu ca un copil, ea știe și spune mereu tuturor că nu mai este un copil. La vârsta ei simte responsabilitățile diferit de sora ei mai mare care este preocupată  să își găsească dragostea și să se simtă iubită. Dani știe când greșește și își cere iertare, iubește direct și fără ascunzișuri, urăște pe ascuns păstrând durerea în sufletul ei. Ea nu tânjește doar după atingerea fizică în noile ei sentimente de dragoste față de Court, ci dorește să îi aprofundeze sufletul acestuia, visele lui, chiar dacă baiatul era un simplu fermier fără prea multe aspirații, dar cu multe responsabilități familiare datorită morții tatălui său.

Adolescența este cea mai fragilă parte din viața unui om. Dacă primii șapte ani din viață sunt esențiali pentru dezvoltarea fizică și mentală a oricărui individ, adolescența este perioada în care partea psihică devine cea mai importantă, sentimentele fiind cele care domină formarea caracterului unei persoane. Atunci copilul devine matur, iar sentimentele de iubire și ură se definesc puternic în viața fiecăruia. Dragostea nu vine niciodată la pachet singură, ci aduce cu ea ura, gelozia, răutatea și rușinea, iar bucuria care sclipește în ochi și frumusețea zâmbetului jucăuș pălesc repede la cel mai mic semn de pizmă.

Maureen se îndrăgostește de Court la prima vedere și viceversa, iar Dani simte pentru prima dată pizmă față de sora sa. A doua zi primește o lovitură și din partea lui Court când îi spune acestuia că îl iubește, iar replica lui este: Don’t! Don’t love me now. When things are so mixed up.

Acțiunea filmului se mută pe dragostea dintre Court și Maureen care recunosc că s-au așteptat unul pe celălalt toată viața așa că de acum toate celelalte pot aștepta. Însă viața este crudă, iar dragostea lor nu durează decât foarte puțin, tragedia nelipsind din această poveste directă despre năruirea tuturor viselor. Court sfârșește tragic într-un accident pe câmp în timp ce visa cu ochii deschiși la Maureen. Durerea morții lui Court îi sfâșie inima lui Dani, în timp ce Maureen este cea care îl plange pe ascuns. Persoanele care înțeleg și acceptă iubirea dintre Court și Maureen sunt mamele lor care își amintesc cum erau adolescente, în timp ce Matthew, tatăl fetelor, simte durerea lui Dani și Maureen după ce Court moare, fără prea multă vorbăraie, puru și simplu rezonând cu ele.

Filmul se termină cu visul lui Dani împreună cu Court scăldându-se, simțind primul și singurul sărut perfect dintre cei doi, realitatea lui Maureen plângând când nu era nimeni în cimitir pe mormântul lui Court, și împăcarea și acceptarea dintre cele două surori. Omul din lună este cel căruia îi destăinui toate secretele inocenței tale, ale maturității nevinovate, iar când realizezi că nu mai ești inocent și nevinovat începi să te îndoiești de existența omului din lună, singura persoană cu care ai putea să discuți fiind cea apropiată de tine.

Filmul este un regal de sentimente expuse exact cum fiecare le trăiește în viață la un moment dat. Nimic nu lipsește, poate doar graba noastră în viață ne face să nu le conștientizăm și după ce le simțim.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
The Man in the moon (1991), 10.0 out of 10 based on 1 rating
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *