The Limits of Control

limits_of_control-2009-poster-2The limits of control
D: Isaach de Bankolé, Bill Murray, Gael Garcia Bernal, Tilda Swinton
R: Jim Jarmusch
Theatrical Release:May 1, 2009
Box Office: $362,032
Durată: 1 h 56 min
Gen: Dramă

Nu ştiu dacă Jim Jarmusch a vrut să copieze din misterele lui David Lynch dar sigur a reuşit să surprindă prin atmosfera ciudată pe care acest The limits of contorl o instituie. Liniştea, lipsa unor dialoguri logice, misterul, suprarealismul caracteriză filmul lui Jarmusch, aşa că la o prima privire garantat mulţi se vor plictisi.

Debutul filmului ne prezintă o conversaţie ciudată între trei tipi, ca apoi să ne dăm seama că personajul principal a primit un fel de misiune. Extrem de tăcut dar meditativ, tipul călătoreşte într-un oraş spaniol unde trăieşte timp de 4 zile. Aici, respecându-şi ritualul zilnic – două expreso în două căşti separate, exerciţii de yoga ciudate – se întâlneşte cu un tip şi o tipă care îi pun cam aceleşi tip de întrebări. De precizat este şi faptul că aceştia fac schimb de cutii cu chibrite unde se găsea câte o bucăţică de hărtie cu un mesaj. După vizite la muzeu unde admiră cîteva 3 tablouri, omul nostru se întoarce acasă pentru a da peste o femeie frumoasă, goală care îl tentează în fiecare seară. Ciudat rezultatul este acelaşi – tipa dezbrăcată adoarme lîngă tip iar el meditează. După ce în ultima seară cei doi fac schimb de cutii, aflăm că traficul de diamante este la mijloc, el pleacă cu trenul spre alt oraş spaniol. Pe drum la vagonul restaurant o altă doamnă se aseză lângă el, schimbul obişnuit de cutii are loc iar noi sfaturi ciudate îi sunt oferite. Aceaşi reţetă se repetă şi în următorul oraş cu specificaţia că aici se întânleşte cu un singur domn misterios care îi dă şi o chitară.

Pe lângă toate ascestea dacă mai adăugăm şi un elicopeter pe care omul nostru îl vede de fiecare dată cînd se întâlneşte cu aceşti oameni misterioşi la o cafea, sigur o să ziceţi că acest film nu e de vizionat fără o capacitate de concentrare de 100%.

A treia oprire, acelaşi elicopter, aceiaşi cafeluţă iar misunea este mai aproape de final. După toate aceste călătorii pregătitoare, omul nostru ajunge la o casa extrem de bine păzită unde îl ucide pe un tip ce pare să deţină un control important în lumea acestă ciudată unde totul este subiectiv iar filmele, muzica şi stiinţa sunt doar elemente controlate artificial.

Filmul lui Jarmusch este plin de simboluri astel că te poţi pierde uşor prin dialogurile ciudate care vorbesc mereu despre o chitară, o femeie, un scaun sau o pâine şi despre lucrurile mediatice din viaţa de zi cu zi.

Notă 8,5/10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *