The Last Station

The Last Station
D: Christopher Plummer, Helen Mirren, James McAvoy, Paul Giamatti
R: Michael Hoffman
Theatrical Release: Jan 15, 2010
US Box Office: $6.2M
Durată: 1 h 50 min.
Gen: Dramă, biografic

După cum spunea şi Adina, o cititoare fidelă a blogului, să faci un film despre ultimele momente din viaţa lui Lev Tolstoi, demonstrează că ai mult curaj. În regia lui Michael Hoffman (care a mai regizat şi filmul One fine Day), The Last Station ne oferă o călătorie printr-o lume în care valoarea era cu adevărat apreciată iar adevăratele vedete erau cei care au lăsat ceva de nepreţuit umanităţii. Considerat unul dintre cei mai mari romancieri ai lumii, Tolstoi şi-a petrecut ultimele clipe din viaţa sa măcinat de dorinţa de a ajuta ţărănimea prin donare averii, dar şi de faptul că soţia sa nu era deacord cu acest lucru.

Cu o distribuţie extraordinară din care cel mai mult se remarcă Hellen Mirren în rolul soţiei lui Tolstoi, The Last Station ne prezintă nu doar ultimele clipe din viaţa celebrului scriitor, dar şi modul în care lumea reacţiona în jurul său şi impactul pe care acest scriitor l-a avut asupra societăţii culturale. Chiar dacă unora li se poate părea plictisitor şi inutil un asemenea film, sunt siguri că mulţi dintre voi vor fi atraşi de modul total diferit în care ne este prezentată Mişcarea Tolstoiană (care normal ar fi trebuit construită după principiile autorului) şi celebrul scriitor.

Interpretat fără cusur de Christopher Plummer, Tolstoi îşi petrece ultima perioadă din viaţă alătrui de soţie, fiică şi un nou asistent pe nume Bulgakov (James McAvoy), căruia îi oferă ceea ce şcoala sau mişcare nu au putut. Prins între dorinţa de a-şi lăsa averea ţărănii şi dorinţa soţiei de a asigura copiilor liniştea materială, Tolstoi este rănit de faptul că nu se mai înţelege cu această şi se decide să plece alături de fiica sa. Din nefericire, Tolstoi se îmbolnăveşte pe drum şi moare înconjurat de cei dragi într-o staţie dintr-un mic orăşel rusesc.

The Last Station este un film cultural pe care trebuie să îl vezi mai ales dacă apreciezi valoarea pură a literaturii. Rolul făcut de Hellen Mirren este excelent, aceasta interpretând o soţie ce trece rapid prin fericire, ură, invidie, disperare, depresie şi tristeţe fără margini. Ceilalţi actori – James McAvoy şi Paul Giamatii conturează şi mai mult impactul pe care Tolstoi îl avea asupra celor din jur. Un film plăcut, construit inteligent fără nici un fel de efecte speciale.

O altă parere despre acest film găsiţi aici.

Notă:8/10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *