The Last Samurai

The Last Samurai
D: Tom Cruise, Ken Watanabe, Timothy Spall, Hiroyuki Sanada
R: Edward Zwick
Theatrical Release: Dec 5, 2003
US Box Office: $111.1M
Durată: 2h 34min
Gen: Dramă, Acţiune, Istoric

De cele mai multe ori când vizionez un film cu temă istorică rămân impresionat de frumuseţea bătălior în care cel mai adesea onoarea, curajul, inteligenţa şi forţa erau elementele care dictau câştigătorii. Fie că era vorba de mânuirea sabiei sau a arcului, luptătorii adevăraţi ştiau că o bătălie se câştigă nu doar prin forţă numerică ci şi printr-o tactică buncă care îţi permite să-ţi distrugi psihic adversarul. Acelaşi lucru se întâmplă şi în filmul lui Edward Zwick unde în prima scenă de luptă, samuraii consideraţi rebeli, domină psihic o bătălie care era pierdută din start de trupele imperiale care pentru prima dată după mulţi ani aveau dreptul de a ucide o clasă socială superioară care impunea respect şi frică printr-un
statut superior.

The last samurai, cu Tom Cruise în rolul principal te impresionează în primul rând prin curajul şi onoarea samurailor şi în al doilea rînd prin acel mic colţ de rai, aşezat la poalele unor munţi ca şi cum chiar zeii Japoniei l-ar fi amplasat acolo pentru a putea fi ferit de tot ce este rău şi urât într-o lume care se confrunta cu marea bătălie dintre tradiţionalism şi modernism.

În acel loc ferit parcă de griji, ajunge să locuiască Nathan Algren (Tom Cruise) un căpitan american rătăcit pe continentul asiatic în speranţa unei morţi rapide care să-i curme o existenţă marcată seară de seară de fantomele victimelor nevinovate pe care el şi trupele sale le-au măcelărit. Captiv într-o lume fără gratii pe care venise să o distrugă, Nathan ajunge să se împrietenească cu Katsumoto (Ken Watanabe), dar mai ales ajunge să admire tot ce ţine de codul bushido. Din păcatate timpul nu stă pe loc şi odată cu venirea primăverii Katsumoto încearcă pentru ultima oară să-şi convingă împăratul că modernismul trebuie implementat cu precauţie, iar vechiul nu trebuie şters doar pentru că unii îl consideră ceva depăşit. Influenţat de cei cu putere financiară, împăratul îi va întoarce spatele iar Katsumoto şi Algren vor trebui să demonstreze pentru ultima dată ce înseamnă să lupţi cu adevărat.

Scena bătăliei finale este impresionantă datorită curajului de care samuraii dau dovadă. Inferiori numeric şi din punct de vedere al armamentului, luptătorii lui Katsumoto impun teamă chiar şi atunci când nu mai mult de 30 dintre ei se îndreaptă călare spre o ploaie de gloanţe care cade aproape neîncetat (pistolul, puşca sau mitraliera sunt arme care au anulat onoarea şi le-au permis laşilor să devină luptători). Chiar dacă aproape toţi sunt ucişi, samuraii impun respect prin curajul lor, astfel că la final adversarii sunt copleşiţi de atitudinea acestora.

Rolul făcut de Tom Cruise nu este la fel de reuşit ca cel făcut de Mel Gibson sau cel făcut de Russel Crowe, dar cu toate acestea impresionează prin uşurinţa cu care acesta a interpretat un personaj măcinat de război, dar care găseşte liniştea tocmai acolo unde nu se aştepta. Adevărata vedetă a filmului este Ken Watanabe care merita un premiu Oscar pentru patosul cu care a interpretat un personaj onest, curajos, inteligent şi sensibil, un personaj care a ştiut cum să fie conducător, cum să fie tată, prienten şi mai ales luptător respectat şi de temut. Excelent rolul făcut şi de Hiroyuki Sanada (Ujio) pe care l-aţi cunoscut şi in ultimul sezon din Lost.

The Last Samurai este un film despre onoare şi curaj, un film care te impresionează prin interpetare, dinamism, prin scenele de luptă şi mai ales printr-o coloană muzicală superbă construit inteligent pentru fiecare scenă mai amplă din film. Un film cu temă istorică care nu trebuie ratat.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
The Last Samurai, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *