The King’s Speech

The King’s Speech
D: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter
R: Tom Hopper
Release: 26 Noiembrie 2010
US Box Office: $ 72,2M
Durată: 1 h 51 min.
Gen: Dramă, biografic

Dacă vă asteptaţi la un film monoton plin de etichete comportamentale la fel ca cele din The Queen o să fiţi plăcut surprinşi pentru că The King’s Speech ne propune o incursiune în viaţa privată a celui care a devenit George al VI-lea, un simbol al rezistenţei pe durata celui de-al doilea război mondial, o incursiune plină de umor, ironie dar şi de momente grele depăşite cu mare abiţie şi curaj. Dar până să ajungă rege şi o personalitate istorică, Bertie (ducele de York) a fost băiatul mai mic al lui George al V-lea, un bărbat apreciat pentru iscusinţa intelecutală, dar compătimit şi poate luat în derânde datorită problemelor sale logopedice. Ce să  ne mai ascundem după etichete, săracul om era un bâlbâit irecuperabil care nu putea rosti un discurs de câteva propoziţii.

Chiar de la debutul filmului aflăm cât de mari sunt problemele ducelui când acesta nu reuşeşte să ţină un discurs în faţa unui public numeros. Starea emoţională şi frământările interioare nu sunt illustrate de regizor după acest eşec, dar acest lucru nu înseamnă că nu le putem bănui. Această imposibilitate de a te adresa poporului care ar trebui să te respecte, poporului căruia ar trebui să-i arăţi superioritatea poate fi extrem de apăsătoare, iar această apăsare poate dezvolta un defect pe care l-ai avut încă de mic copil. Iubit şi înţeles de o soţie ambiţioasă şi inteligentă, Bertie ajunge pe mâna unui logoped cam excentric care îi demonstrează de la prima întâlnire că problema de vorbire poate fi corectată.  Din acest moment The King’s Speech, devine un curs de actorie, un film cu un umor subtil şi simplu întreţinut de metodele excentrice ale unui logoped carismatic care se pricepe şi la psihologie. Fără nici un moment în care să se simtă presat de importanţa ajutorului pe care îl oferă, Lionel (Geoffry Rush) devine prietenul lui Bertie, prieten care-l ajută să învingă demonii copilăriei care evident l-au marcat.

Finalul filmului este oarecum identic cu începutul. Ducele de York, devenit rege acum, trebuie să ţină un discurs la radio, discurs care va fi auzit de întreg regatul, prin care trebuie să liniştească un popor speriat de război şi să îmbărbăteze o armată clădită din tineri. Din fericire de această dată, bâlbăilelile dispar după ani de muncă intensă, iar reuşita îl ajută să-i convingă şi pe cei care se cam îndoiau de posibilităţile sale şi de realţia de prietenie doctor/pacient pe care regele o avea cu un biet logoped fără atestare medicală.

La capitolul interpretare cred că anul acesta oscarul va reveni fără probleme acestui actor britanic senzaţional, care a reuşit datorită talentului, exerciţiului şi naturaleţii să dea viaţă unui personaj dificil, care uneori stârneşte milă iar alteori respect. Sincer nu îmi pot imagina prin ce metodă a reuşit Colin Firth să devină un bălbâit impecabil, un rege cu un cuvânt apăsat care prin pauzele sale discursionale să stârnescă respect şi admiraţie în loc de îndoială. Alături de Colin Firth, de menţionat ar mai fi Jeoffry Rush un actor care nu renunţă mai niciodată la originile sale australiene şi care a interpretat cu iscusinţă un logoped excentric, un personaj prieten, un personaj care nu s-a simţit niciodată spus. Mi-a plăcut şi prezenţa Helenei Bonham Carter, pe care aş dori să o văd mai des desprinsă de sub aripa întunecată a lui Tim Burton.

The King’s Speech e un film excelent, un film care iese în evideneţă prin coloristica personajelor şi prin intepretare, un film care aduce publicului o poveste mai puţin cunoscută şi care îţi oferă o doză de optimism şi ambiţie. Pe lângă aceste lucruri The King’s Speech mai trebuie apreciat şi pentru ilustrarea unei atmosfere de epoca destul de realistic, care mi-a făcut cu ochiul printr-o publicitate de epocă simplistă şi prin frumuşeţea unui oraş şi a unor locuinţe peste care tehnologia şi stresul cotidian nu s-a abătut încă. Un film memorabil care merită vizionat indiferent de gusturi.

Notă:9,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
5 Comments
  1. Anonymous
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *