The Jerk

The Jerk – The American dream through the eyes of an idiot who became a (the) jerk

D: Steve Martin

R: Carl Reiner

 1979

Cine n-a auzit de visul American, de povestea aceea în care oricine are aceleaşi sanşe în viaţă şi orice indiferent de condiţia sa socială poate să reuşească în acest bârlog al democraţiei? Cel mai proabil toată lumea a auzit, a văuzt sau s-a enervat pe acest vis american aşă că e destul de riscat să recomanzi filme în care aproape totul se rezumă la acest lucuru. Cu toate acestea vă recomand The Jerk, cu Steve Martin în roulul principal pentru că esteo comedie simplă, o mică fabulă cu mai multe episoade din care ai de învăţat măcar câte ceva. După cum am afirmat şi în subtitlu, The Jerk e povestea unui idiot care ajunge în scurt timp cineva, acel necunosct plecat dintr-o colibă sărăcăcioasă şi care peste câteva luni ajunge milionar. Ei bine, destinul lui Navin Johnsson este mai complex şi fiecare etapă din viaţa lui are parte de umor şi merită apreciată.

Ca să înţelegem mai bine, Navin Johnsson e un fel de virgin la patruzeci de ani, un tip cam prostuţ care locuieşte cu o familie de negrii într-o mică cocioabă. Băiatul e destul de idiot, habar n-având de ce nu este ca fraţii şi părinţii săi. Casa natală, familia sunt elementele de bază din prima poveste despre Navin, ca apoi când acesta pleacă de-acasă în lumea largă altele să-şi facă loc în pesisaj. Ajuns în locuri noi, Navin se angajează la o benzinărie unde patronul văzând că e mai sărac cu duhul îl ajută. Povestea benzinăriei are un alt timp de umor, un umor specific filmelor din anii 70, în special în comediile cu Burt Reynolds. Treptat poveştile avansează şi Navin învaţă ce înseamnă să te gospodăreşti singur, ce este dragostea, bogăţia şi eşecul, într-un cuvânt învaţă să devină americanul standardizat.

Fiecare poveste are farmecul ei, umor ei, dar dintre toate cea mai bună este cea a benzinăriei. Este momentul în care Navin face cunoştină cu binele şi răul visului american. E momentul în care regizorul Carl Reiner ia peste picior o bună parte din societatea americană (micul intreprinzător care are o soţie departe de nasul lui doar pentru că are banii, problema armelor şi frumuseţea invenţiilor care apar creează peste noapte milionari) şi nu se opreşte până când realizează un portret ironic aproape perfect.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *