The Illusionist

The Illusionist
D: Edward Norton, Paul Giamatti, Jessica Biel
R: Neil Burger
Release:  18 august 2006
US Box Office: $ 39.7 M
Durată: 1 h 49 min.
Gen: Fantastic, Drama

Mi-am amintit de Iluzionistul lui Neil Burger după nişte reclame la tv. Prin 2006 când l-am văzut prima data mi s-a părut un film decent, un film construit inteligent pentru că reuşea să combine magia super naturală cu iluziile, cu trucurile inteligent pregătite de magicienii secolului XIX şi XX. Fantasticul intră rapid pe scenele teatrelor din Viena şi nu este abandonat nici măcar la sfârşit. Unele trucuri sunt dezvăluite, îţi dai seama că totul a fost o iluzie, o mică scamatorie folosită pentru a impresiona publicul din sală şi cel din faţa ecranelor. Unele rămân însă un mister, nu sunt desluşite şi totul este aruncat pe seama fantasticului.

Atmosfera de secol XIX este bine redată, numai că Viena acestui secol nu este prea convingătoare. Străzile seamănă cu cele din Buftea, clădirile au alt aspect decât ce vieneze şi după nişte căutări am aflat că Iluzionistul a fost filmat în Praga. Depăşind acest aspect arhitectural, The Illusionist e atrăgător şi prin tehnica de filmare. Deseori ai impresia că în interiorul camerei este o lumânare, aşa că imaginile sunt un pic întunecat şi luminate doar pe centru. Povestea are un iz democratic, într-o perioadă dominată de monarhie. Un magician cu origini umile se reîntoarce în Vina pentru a impresiona publicul prin ceva nemaipomenit. După un prim spectacol, lumea dă navala în sălile de teatru, prinţul moştenitor este fascinat, iar inspectorul Uhl(Paul Giamatti) vrea să afle misterul iluziilor. Spectacolele devin din ce în ce mai captivante, iluzia trece graniţa spre tărâmul fantasticului şi povestea lui Eisenheim (Edward Norton) se conturează. Dragostea imposibilă motivează actul magiei şi imposibilitatea ei (pentru că contesa este promisă prinţului moştenitor) duce la impertinenţă. Iluzionistul nostru începe să-l sfideze direct pe prinţul moştenitor şi de aici începe un joc manipulativ, construit inteligent de un regizor şi atent la detalii.


Interpretarea e decentă. Jessica Biel nu iese cu nimic în evidenţă, rolul ei fiind destul de static. În schimb Edward Norton are carismă şi tupeu de tip american, un pic nepotrivit pentru epoca imperiul. Fără suferinţă şi fără stăpânirea de sine rolul său nu ar fi fost la fel de convingător şi poate ar fi redus din misterul filmului.

The Illusionist  e un film decent, atractiv, un film care-ţi captează atenţia de la început până la sfârşit. Comparativ cu The Prestige, lansat tot în aceeaşi perioadă, The Illusionist este un pic mai slab, pentru că tensiunea este mai redusă fiind înlocuită mai mult cu o povestea de dragoste. Fără dragoste, povestea n-ar avea contur, iar magia, iluzia fantasticul nu ar mai fi avut motivaţie. Un film bun, un film de vizionat alături de prieteni sau de cei dragi pentru că poate satisface orice gust. Un film care-ţi stârneşte curiozitatea.

Notă:7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
7 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *