The Ides of March

The Ides of March
D: George Clooney, Ryan Gosling, Paul Giamatti
R: George Clooney
Release: 17 Octombrie 2011
US Box Office: $ 40.6 M
Durată: 1 h 38 min.
Gen: Dramă

Sistemul electoral american e o maşinărie complexă, un mecanism uriaş care odată pus în mişcare la fiecare patru ani antrenează după el presa, managerii de campanii şi milioane de oameni dornici să dezvolte vise despre o viaţă mai bună, mai uşoară, condusă de un om ideal, un adevărat Mesia apărut de nicăieri şi ridicat în slavi de toţi cei care-l înconjoară. Dar până la alegerile pentru funcţia de preşedinte, până la confruntarea dintre republicani şi democrați, fiecare tabără trebuie să-şi rezolve problemele interne, să-şi filtreze oamenii astfel încât cel mai bun, cel mai capabil sau cel dornic să facă cât mai multe compromisuri  ajunge în bătălia finală. Un astfel de subiect tratează şi filmul lui Clooney, o adevărată frescă despre iluzia sistemului electoral, despre cum principiile de drum sunt abandonate treptat pentru că interesul personal este întotdeauna mai presus.

Firul epic debutează în Ohio, unde Morris(George Clooney) un senator idealist a cărui singură religie este constituţia, se luptă pentru a obţine nominalizarea pentru cursa prezidenţială, cu un senator anonim. Victoria în acest stat este extreme de important pentru că oferă învingătorului un avans important şi de aceea managerii de campanii sunt cei decisive. În tabăra lui Morris îl avem pe Stephan(Ryan Gosling), un tânăr ambiţios capabil să-l ajute pe Morris pentru că crede în el şi în principiile sale. Şeful de campanile a lui Morris este Paul(Phillip Seymour Hoffman), iar în cealaltă tabără, Paul Duffy(Paul Giamatii) conduce ostilităţile. Stephan e un profesionist, un tânăr capabil să facă faţă presiunii, dar când inamicul îi aruncă un os, un sâmbure de îndoială, principiile de drum încep să se clatine. Când Paul află că Stephan s-a pus înaintea echipei, înaintea lui Morris, acesta îl concediază. Secretele personale ies la iveală, iar acestea îi oferă lui Stephan o monedă de troc incredibilă. Alesul, omul capabil să schimbe viaţa americanului de zi cu zi, nu e tocmai un mieluşelul nevinovat şi când adevărul ajunge la urechile lui Stephan, acesta se foloseşte de informaţie pentru a obţine ceea ce a visat.


The Ides of March e un film bun despre sistemul electoral, despre compromisuri, despre cum visele se prăbuşesc. Punctele forte ale filmului sunt actorii, care ne oferă prestaţii foarte bune. Cel mai bun e Gosling, care interpretează perfect un personaj ambiţios, un tânăr credul care se metamorfozează dintr-un mieluşel într-un diavol politic. Drumul iniţial, pavat cu intenții bune se schimbă rapid, si gropile compromisului şi ale interesului personal îl transformă într-un rechin politic, un om urât de toţi pentru ceea ce face. Transformarea dintr-un personaj pozitiv într-un negative se petrece rapid, iar când aceasta este completă, nevinovăţia iniţială şi ochii puri dispar pentru totdeauna.

Alături de Ryan mai străluceşte şi Paul Giamatti un actor subapreciat deşi în ultimii ani a realizat nişte roluri de excepţie. Aici el interpretează adversarul,omul care trebuie să-l învingă pe cel preferat de public. Pentru că nu este un novice acesta ştie cu să manipuleze jocul, astfel încât avantajul lui Morris să dispară. Hoffman ne încântă şi el, dar personajul său e mai puţin prezent decât ne-am fi aşteptat.

The Ides of March e un film despre politică, despre presă, despre campanii electorale. Adevărul nu e important pentru că are puterea de a prăbuşii castelele de iluzii şi de aceea tot ce contează e imaginea.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
The Ides of March, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
7 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *