The Help

The Help
D: Viola Davis , Emma Stone, Jessica Chastain
R: Tate Taylor
Release: 10 August 2011
US Box Office: $ 169,5 M
Durată: 2 h 17 min.
Gen: Dramă

The Help e încă un film despre rasism, despre condiţia femeii de culoare în statele sudice din anii 60. Privit în ansamblu, e un film cu femei, despre femei şi viaţa lor de zi cu zi, realizat pentru a câştiga câteva premii în special pentru interpretare. Nu vreau să credeţi că prin aceste cuvinte încerc să reduc din valoarea filmului, sau că încerc să îndepărtez posibilii fani, ci pur şi simplu aceasta este opinia mea după o primă vizionarea.

În regia lui Tate Taylor, The Help este ecranizarea bestseller-ului cu acelaşi nume scris de  Kathryn Stockett prin 2009. Printr-o poveste de aproximativ 150 de minute, The Help ne introduce în lumea menajerelor de culoare de la începutul anilor 60, în minunatele orăşele sudiste. Rasismul încă era în floare, KKK avea o activitate mai intensă ca poliţia, iar din Nord vorbele lui Luther King încercau să dărâme bariere ridicate în urmă cu sute de ani. Cu ajutorul firului epic ajungem să le cunoaştem nu doar pe aceste menajere ci în special pe doamnele din înalta societate, incapabile să se descurce prin casă fără ajutorul menajerelor. Dacă portretul femeii de culoare, a cărei slujbă se transmite din generaţie în generaţie, este conturat doar când sunt la muncă şi în relaţia lor cu femeile albe şi copii acestora, portretul femeii ce face parte din clasa superioară se conturează treptat şi este mult mai complex. În primul rând aproape toate sunt dominate rasism, de nevoia de a trasa o graniţă între ele şi menajerele din casă. Foarte puţine sunt cele care nu le privesc ca pe nişte sclavi, ci ca pe nişte fiinţe umane capabile să facă lucruri minunate. Relaţia cu celelalte femei din societate completează cu alte detalii tabloul, majoritatea doamnelor din înalta societate fiind dominate de invidie. Zâmbetul lor este mereu fals, iar independenţa pe care încearcă să o arate este aproape inexistentă. Ca femei sunt toate un zâmbet, dar ca mame majoritatea sunt nulităţi. Mai toate aduc copii pe lume la vârste fragede, iar când vine vorba să-i crească, responsabilitatea este plasată menajerei. Mai rău e că doamnele nu se ocupă de proprii copii şi nu le arată afecţiune nici măcar seara când menajerele pleacă acasă. Problemele se agravează când ignoranţa pune în pericol sănătatea copiilor.

Excepţiile de la acest tipa descris mai sus sunt foarte puţine, iar în acest caz vorbim doar de Skeener(Emma Stone), o tânără domnişoară cu studii, independentă care se decide să scrie despre viaţa acestor femei şi de Celia Foote (Jessica Chastain) singurul personaj alb pe care nu ai cum să nu-l îndrăgeşti. Când vine vorba de menajerele de culoare, imaginea acestora se defineşte prin devotament, grijă, iubire, îndemânare şi curaj, atunci când lucrurile devin de nesuportat.


Povestea menajerelor scrisă de Skeener, este istorisită de Aibillen, o femeie tristă, marcată de moartea singurului băiat şi de Minny, o altă menajeră cu mult curaj. La nivel de interpretare toată lumeo laudă de Viola Davis (Aibillen), care are o capacitate extraordinară de a interpreta aproape perfect femei triste, umile, şi curajoase, dar după mine adevărata stea e Octavia L. Spencer. Aceasta este sarea şi piperul filmului, e singura femei capabilă să-şi înfrunte stăpână şi să se răzbune pe ea pentru umilinţele la care a fost supusă. Când intră în casa Celiei, Minny capătă o doză şi mai mare de curaj, iar respectul pe care îl câştigă o ajută să fie şi mai independentă.

The Help e o poveste complexă despre lumea femeilor de casă din anii 60, e o poveste despre rasism, o poveste în care singurii bărbaţi prezenţi ori nu înţeleg femeile, ori ajută spre final la dărâmarea unor bariere. Dramele prezente nu sunt atât de intense pentru că sunt personale şi nu există aproape nici un moment în care frică şi durerea să fie cu adevărat în prim plan.

Interpretarea e punctul forte al filmului, dar despre acest capitol am vorbit mai sus. Personal nu cred că Viola Davies merită vreun premiu sau o nominalizare la Oscar, dar Octavia Spencer sigur merită cel puţin o nominalizare.

Cu umor, cu drame şi cu poveşti complexe The Help va fi clar un film pe placul publicului american sensibil la un subiect ca rasismul. Dialogurile sunt bune, interpretarea la fel, iar atmosfera şi costumele conturează o poveste plăcută pentru orice iubitor de filme  desprinse din anii 60.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
The Help, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
9 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
    • m@ri@n
     | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *