The Guard

The Guard
D: Brendan Gleeson, Don Cheadle, Liam Cunningham
R: John Michael McDonagh
Release: 29 iulie 2011
US Box Office: $5,2M
Durată: 1 h 36 min.
Gen: Comedie, Poliţist

Cu Brendan Gleeson şi Don Cheadle în rolurile principale, The Guard are un fir epic simplu – doi poliţişti pornesc pe urmele unor traficanţi de droguri, ajunşi într-un mic orăşel irlandez – şi dacă nu ar fi personalitatea fermecătoare a sergentului Boyle, nimic nu ar ieşi în evidenţă. Sergent în cadrul poliţiei locale (intitulată Guard), Boyle este un poliţist atipic, un sergent plictisit de poliţiştii de peste ocean şi de tiparul unei slujbe plictisitoare. Remarcile sale rasiste (”I’m Irish. Racism is part of my culture”) la o ședință ţinută de un agent FBI sunt extrem de comice, dar de apreciat este faptul că deşi provoacă umor, seriozitatea se citeşte mereu pe chipul sergentului.

Deşi nu pare cel mai onest poliţist, Boyle este un băiat bun, un familist care are grijă de mama sa aflată pe moarte. Mai mult de atât când vine vorba de corupţie, Boyle devine incoruptibil deşi infractorii îl au la mână cu nişte poze deocheate (pentru că ofiţerul se distrează o dată pe săptămână cu nişte dame de companie). În relaţia cu agentul Evertt (Don Cheadle), Boyle nu se simte de loc inferior şi nu ezită nicio secundă să-l ia pe acesta peste picior sau să-i mărturisească lucruri nefireşti pentru un poliţist.

Firul epic curge lent şi este mai mult presărat de umor decât cu acumulări de tensiune. Totuşi spre final iubitorii de acţiune primesc ceea ce şi-au dorit. O confruntare între răufăcători şi cei buni, între traficanţii de droguri şi cei doi polițiști, singurii rămaşi pentru că ceilalţi au căzut în plasa lipicioasă a şpăgii. Îmbrăcat în sergent şi cu un pistol în mână, Boyle înaintează ca într-un duel desprins din filmele western. Spatele îi este acoperit de agentul Evertt, înarmat cu kalaşnikov, iar finalul este perfect pentru un astfel de film, pentru un astfel de personaj.


Forţa acestui film este interpretarea oferită de Brendan Gleeson. Fără prea multe artificii acesta reușește să cucerească prin umor, prin misteriozitate (nu-l cunoaştem cu adevărat pe Boyle nici la final) prin remarcile rasiste şi prin integritate.
The Guard este cea mai bună comedie cu poliţişti din ultimii ani. Atmosfera, modul în care sunt construite personajele o să creeze impresia de cunoscut mai ales pentru cei care au văzut In Bruges. Asemănările nu sunt deplasate pentru că regizorul John Michael McDonagh este fratele scenaristului responsabil cu cealaltă comedie.  Pentru cei care vor să râdă, pentru cei care iubesc filmele britanice şi sunt fanii lui Gleeson, The Guard e o alegere perfectă, un film capabil să ridice moralul oricui.

Notă:9,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *