The Grey

The Grey
D: Liam Neeson, Frank Grillo, Dermot Mulroney
R: Joe Carnahan
Release:  27 ianuarie 2012
US Box Office: $ 51 M
Durată: 1 h 57 min.
Gen: Dramă, Acţiune

Mother Nature is a bitch… Ei şi ce dacă-i aşa?!

Man vs. Wild nu mai e atât de plăcut când nu-l ai pe Bear Grylls şi la concluzia aceasta au ajuns toţi cei care au vizionat The Grey, cel mai recent film a lui Liam Neeson. Supravieţuirea e esenţa filmului, dar prin sita ei se cerne o dramă psihologică puternică şi o teroare incredibilă de la început până la final. Atmosfera friguroasă e foarte bine redată şi după câteva minute de viscol, începi să simţi şi tu nişte frisoane. Frica personajelor, recunoscută de mai multe ori pe durata filmului se observă destul de ciudat. Personajele nu par înspăimântate, dar lupii văzuţi prin ochii lor par mai degrabă nişte vârcolaci uriaşi. Tind să cred că această hiperbolizare a fost folosită pentru a sugera frică şi nu a fost doar o inserţie de elemente horror pentru a atrage mai mulţi spectatori. Scenariul nu are lacune mari, deşi unele stereotipii specifice filmelor cu supravieţuire se introduc în peisaj destul de uşor. Supravieţuitorii mor într-o ordine destul de logică, un picior rămâne mai mereu blocat în ceva şi ironia morbidă îşi face apariţia către final. Din păcate tot jocul de-a supravieţuirea e destul de previzibil aşa că după două, trei detalii începi să intuiești finalul fără prea mai bătăi de cap.

Până să observaţi toate cele menţionate mai sus vă spun că The Grey este regizat de Joe Carnahan, cunoscut publicului pentru The A-Team şi începe când un avion plin de vânători se prăbuşeşte undeva în mijlocul pustietății din Alaska. Scena prăbuşirii avionului a fost bine gândită. Panica se instalează rapid, avionul se dezmembrează treptat, unii supravieţuiesc alţii nu. Cadavrele sunt peste tot, supravieţuitorii formează un grup şi dintre aceştia un lider se remarcă. Ottway (Liam Neeson) este un vânător de lupi cu experienţă şi supravieţuirea e oarecum nedreaptă pentru el. Cu o seară înainte acesta a fost tentat să-şi ia viaţa, însă natura sălbatică l-a împiedicat. Acum aceiași natură vrea să-l pedepsească mai dur şi până la deznodământ are de gând să-l terorizeze fizic şi psihic. La scurt timp după prăbuşire grupul de supravieţuitori este atacat de o haită de lupi. Taberele se confruntă şi după vreo 90 de minute cea a lupilor are un scor favorabil 4-1. Suspansul e credibil, frica de care vă vorbeam mai sus e ciudat ilustrată şi în prelungiri nimic nu se schimbă. Natura intervine, mai face două victime şi la final ne pregăteşte o scenă pentru care mai schimbă un pic impresia generală.


Interpretarea e perfectă pentru un astfel de film şi pentru astfel de personaje. Liam Neeson e un actor talentat, un actor cu un timbru vocal atât de plăcut, încât orice film câştigă când el este contractat în distribuţie. Acest rol i-a venit ca o mănuşă şi nu cred că o altă alegere era mai potrivită. Prin presă am citit lucruri interesante despre pregătirea efectuată de Neeson, iar acestea confirm un profesionalism incredibil. Despre restul distribuţiei nu sunt multe de spus, fiecare actor secundar având foarte bine delimitate rolurile.

The Grey e un film bun despre supravieţuire cu multă tensiune. La această categorie The Grey depăşeşte media, dar ca să o citez pe Adina nu se poate compara cu Essential Killing. Nu are aproape nimic filosofic, aproape nimic simbolic şi religiozitatea e invocata doar când psihicul rătăceşte. Totuşi pentru entertainment, pentru atmosfera creat şi pentru frica transmisă, The Grey merită atenţia multor cinefili.

Notă:7,5/10
Trailer

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
5 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *