The Graduate

The Graduate
D: Dustin Hoffman, Anne Bancroft
R: Mike Nichols
Release: 21 Decembrie 1967
Durată: 1 h 45 min.
Gen: Comedie, Romance, Clasic

La începutul carierei Dustin Hoffman intepretat magistral personaje timide, personaje pe care le cunoşti cu greu dar care te surprind mereu. Rolul din The Graduate, unde interpretează un proaspăt absolvent de colegiu care se lasă sedus de o doamnă mai în vârstă, cunoştinţă de familie, era al doilea rol pe marele ecran al tânărului actor, dar un lucru era deja clar. Prin expresivitatea sa înşelătoare, prin ochii săi care par să ascundă mereu ceva Dustin ne pregătea pentru o carieră plină reuşite.

Regizat de Mike Nichols (regizor care peste 37 de ani a mai regizat şi Closer), The Graduate este o comedie romantică care ne sugerează cât de puternică este arma seducţiei. Modalitatea prin care acest regizor a ilustrat forţa seducţiei, fără a se folosi de romantism iluzoriu, exagerat şi scump, fără a se folosi de replici scrise pentru a şoca este de-a dreptul captivantă. Tot ce ţine de seducţie se datorează personajelor iar acestea sunt absolut adorabile şi fără urmă de regrete sau mustrări de conştiinţă.

În centrul atenţiei îl regăsim pe Ben Braddock, un tânăr absolvent de colegiu care după o petrecere organizată de părinţii lui, o conduce acasă de doamna Robinson, o cunoştinţă de familie. Timid, emoţionat şi speriat ca şi cum ceva rău urmează să se întâmple, Ben se fereşte de jocul seducător al doamnei (îi oferă de băut, vorbeşte despre sentimente, se dezbracă şi îl închide în cameră cu ea). Cu toate acestea ideea de a avea o relaţie cu o adevărată doamnă îl captivează. Relaţia bazată pe sex dintre cei doi nu durează mult pentru că fiica doamnei se întoarce acasă iar Ben, la insistenţele familiei trebuie să o scoată în oraş. Ticăloşenia destinului intervine iar cei doi se îndrăgostesc, dar Ben presat de amanta-soacră îi spune adevărul fetei înainte ca relaţia lor să avanseze.

Probabil mulţi dintre voi o să ziceţi că filmul nu apare intrigant şi cu nimic special dar vă spun că atmosferă e de-a dreptul cuceritoare; că în tot acest joc de-a seducţia eşti tentat să crezi că Ben nu e un simplu absolvent timid şi emoţionat care nu ştie să vorbească cu femeile. Mai mult decât atât forţa seducţiei pe care acest personaj o are este uluitoare. Păi omul acesta când o scoate în oraş pe fiica doamnei Robinson conduce ca un nebun, iar localul ales pentru distracţie este un club de striptease în care o tanti cu bust mare îşi învârte bijuteriile chiar deasupra fetei. Cu toate acestea Ben o seduce pe domnişoară, iar sentimentele nu dispar nici când aceasta află că acesta a îmaprţit cuvertura tocmai cu mama ei.

Despre interpretare nu decât cuvinte de laudă pentru că de la început şi până la final, personajul timid interpretat de Hoffman mi-a dat impresia că e doar un cameleon, un om care ştie exact ce vrea şi care se foloseşte de chipul nevinovat pentru a-şi face jocul.

Ca să închei, The Graduate este o comedie romantică care se potriveşte de minune cu timpurile actuale, e un film cu un scenariu excelent şi care are o coloană sonoră atât de bună încât orice iubitor al anilor 60 va fi impresionat.

Powered by Adina
Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
The Graduate, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Tags:
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *