The Girl with the Dragon Tattoo

The Girl with the dragon tattooThe Girl with the Dragon Tattoo
D: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer
R: David Fincher
Release:  20 Decembrie 2011
US Box Office: $ 102.5 M
Durată: 2h 37 min.
Gen: Thriller, Suspans

Nu sunt genul de cinefil nostalgic, captiv în genialitatea primelor filme ale vreunui regizor, incapabil să aprecieze tot ce apare ulterior. Dimpotrivă, îmi place să fiu martorul evoluţiei sau decadenţei  regizorale, îmi place să observ frământările, sclipirile, depresia sau pur şi simplu mediocritatea cuiva care face filme doar pentru bani. Urmăresc cu o oarecare atenţie activitatea câtorva regizori care se numără printre cei preferaţi şi David Fincher este unul din ei. L-am descoperit cu Seven şi am devenit fan odată cu Fight Club. De atunci am găsit ceva notabil în fiecare film al său. Am tresărit la genialitatea criminalului Zodiac, am fost intrigat de The Social Network, iar cu The Girl with the Dragon Tattoo am redescoperit plăcerea unui thriller captivant,  bolnăviciunea înfricoşătoare a unor personaje şi o atmosferă întunecată aşa cum deseori numai Fincher o face. Din păcate, misterul n-a mai fost mister pentru că The Girl with the Dragon Tattoo este un remake sau mai degrabă o readaptare americană a unui roman/film lansat de suedezi doar cu câţiva în urmă. Cu toate acestea, Fincher a ştiut cum să compenseze, a ştiut să aleagă nişte băieţi capabili să editeze sunetul astfel încât fiecare scenă, deşi cunoscută, să aibă un strop de tensiune.

Chiar dacă am făcut cunoştinţă cu personajele în versiunea suedeză sau în carte, Fincher parcă le-a oferit ceva mai multă personalitate şi garantat o minte mai sclipitoare, un aer de superioritate aşa cum numai el ştie să facă. Mikael Blomkvist, interpretat de această dată de Daniel Craig, se destăinuie mai mult, avem mai multe detalii despre viaţa lui şi pare mai bine înfipt în poveste decât actorul din versiunea europeană. Diferenţele nu sunt atât de mari când vine vorba de Lisbeth Salander, interpretată aici de Rooney Mara, însă feminitatea ascunsă se simte un pic mai bine aici. Drama acestui personaj rămâne mai bine fixată în memoria publicului, restul diferenţelor nefiind atât de vizibile.


Firul epic deja cunoscut şi prezentat vouă când am recenzat versiunea din 2009 se învârte în jurul unei dispariții. Nu e vorba despre o dispariţie recentă, ci una care s-a întâmplat în urmă cu 40 de ani, pe o insulă liniştită deţinută în mare parte de familia Vanger. Unul dintre membrii familiei, Henrik Vanger (Christopher Plummer) se decide să apeleze la ajutorul unui jurnalist căzut în dizgraţie după ce o investigaţie de-a sa a ieşit prost şi s-a lăsat cu un proces de calomnie. Adus pe insulă şi cazat în apropierea conacelor vagneriene, Mikael îşi începe investigaţia aşa cum ştie un ziarist să o facă. În paralel facem cunoştinţă şi cu Lisbeth Salander, un personaj colorat cu o înfățișare de punkistă tatuată şi nesigură de orientarea ei sexuală. Atmosfera e una destul de mizerabilă, toate personajele au o bolnăviciune, mai mult sau mai puțin deranjantă şi Fincher ne colorează destul de cenuşiu lumea din jurul acestor personaje. Treptat ancheta dezvăluie nu doar o dispariţie, ci un criminal în serie, meticulos şi atent cu fiecare victimă. Cele două personaje se întâlnesc târziu în poveste, deşi există legături între ele de la bun început. Când ajung faţă în faţă filmul capăt un dinamism şi o tensiune specifică thrillerelor a la Fincher.

Interpretarea e destul de strălucitoare mai ales că Rooney Mara a avut o nominalizare la Oscar. Actriţa se identifică destul de bine cu personajul pentru că ne prezintă o femeie ciudată, puternică, vulnerabilă şi credulă uneori, dar care nu lasă pe nimeni să scape nepedepsit. Craig e cam la fel de bun, numai că personajul său nu a fost construit atât de complex precum cel a lui Lisbeth pentru a străluci cu adevărat. Plummer are o prezenţă scurtă, dar notabilă. Despre regie numai cuvinte de laudă pentru că Fincher a readus suspansul pe marele ecran aşa cum n-am văzut de mult timp.

The Girl with the Dragon Tattoo e un thriller captivant, un film de neratat. Nu contează dacă aţi văzut prima versiune, nu contează dacă aţi citit cartea pentru că Fincher s-a folosit de câteva atuuri pentru a ne oferi o experienţă excelentă.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
10 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
 1. Alexandra Scuturici
  | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *