The Girl With The Dragon Tatoo

The Girl With The Dragon Tatoo
D: Michael Nyqvist, Noomi Rapace
R: Niels Arden Oplev
Theatrical Release: Feb 27, 2009
US Box Office: $9.8M
Durată: 2 h 28 min.
Gen: Dramă, thriller, mister

Cinematografia suedeză a demonstrat prin acest film că americanii trebuie să o ia de la capăt când vine vorba de realizat thrillere cu adevărat surprinzătoare. Filmul lui Niels Arden Oplev nu a beneficiat de promovare, nu a fost observat de criticii de la Hollywood pentru a-l introduce în cursa pentru un oscar, ci pur şi simplu a fost ignorat până când calitatea observată de criticii europeni de film i-au aprins un filament la David Fincher, care s-a decis să realizeze o adaptare hollywoodeană pentru a scoate câteva milioane bune.

Adaptat după primul volum al trilogiei „Millenium”, de Stieg Larsson, thrillerul lui Olpev te surprinde prin modul simplist în care o dispariţie este rezolvată cu ajutorul unor serii de indicii. Povestea debutează cu prezentarea personajelor centrale, personaje care ies în evidenţă prin durerea lor şi prin defecte. Astfel facem cunoştinţă cu Mikael Blomkvist, un ziarist excent dar care urmează să facă închisoare pentru că a fost acuzat de calomnie de un magnat suedez, cu Elizabeth Salander un hacker capabil, dar care se află sub supravegherea unui ofiţer de poliţie pentru că este eliberată condiţionat şi cu Henrik Vagner, un industriaş bogat care este marcat de dispariţia nepoatei sale acum 40 de ani. Pentru că nu s-a putut împăca cu ideea dispariţiei, Henrik apelează la Mikael pentru a afla înainte de a muri ce a păţit nepoata sa Harriet. Intrat într-o familie cu o putere uriaşă, Mikael află câteva secrete (familie de foşti nazişti), dar misterul dispariţiei nu este uşor de elucidat. Investigaţie porneşte într-o direcţie bună, când Mikael observă chipul speriat a lui Harriet pe o fotografie veche ( aici mi-am dat seama că acest film se aseamană cu câştigătorul de anul acesta a premiului oscar pentru cel mai bun film străin – El secreto de sus ojos, cel puţin la modul în care se face investigaţia). Cu un ajutor nesperat din partea lui Elizabeth, care între timp a reuşit să se răzbune pe acel ofiţet de supraveghere care a violat-o, cei doi descoperă o serie de crime rasiste cu autor necunoscut.

Chiar dacă durata filmului – 2 ore şi 30 de minute – şi ideea de film suedez îi poate opri pe unii dintre voi să vizioneze acest film, sunt sigur că nu veţi regreta dacă vă faceţi un pic de curaj. Lumea bolanvă pe care cei doi o descoperă este demnă de un thriller care te va ţine cu sufletul la gură până la final. Un film violent, plin de personaje care ştiu ce înseamna suferinţa, dar care se diferenţiază prin atitudine.

P.S: am făcut un sinopsis foarte scurt şi vag ca să nu divulg prea multe dintr-un film excelent construit

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (1 vote cast)
The Girl With The Dragon Tatoo, 7.0 out of 10 based on 1 rating
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *