The Ghost Writer

The Ghost Writer
D: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Tom Wilkinson
R: Roman Polanski
Theatrical Release: 19 Februarie 2010
US Box Office: $11M
Durată: 2 h 8 min.
Gen: Dramă, politic

Un artist, un sportiv sau chiar un regizor nu trebuie judecat după viaţa personală ci după ceea face atunci când este munceşte. Chiar dacă viaţa personală a lui Roman Polanski a fost extrem de dur criticată datorită unui scandal sexual ce a avut loc cu câţiva zeci de ani în urmă, munca regizorală a aceluiaşi om nu poate fi supusă chiar atât de uşor criticii. De-a lungul anilor, Polanski a impresionat o lume întreagă prin filme ca Rosemary’s Baby, Chinatown (considerat de critici cel mai bun film noir), The Pianist şi chiar prin acest The Ghost Writer, un thriller politic construit inteligent şi cu un aer misterios încă de la început.

The Ghost Writer este un thriller politic care ne introduce în intimitatea unui fost premier britanic cu ajutorul unui scriitor fantomă (acesta scrie cartea da numele lui nu este menţionat nicăieri) care trebuie să-i termine memoriile. Atmosfera de thriller este uşor observabilă chiar de la început după ce primele cadre ale filmului ne prezintă cadavrul unui individ care a avut aceeaşi meserie. Deşi nu este ceea ce îşi doreşte, noua fantomă acceptă meseria datorită avantajelor financiare. Ajuns în intimitatea politică a fostului premier Lang (P.Brosnan), scriitorul fantomă observă o serie de lucruri ciudate –relaţia de apropiere pe care Lang o are cu asistenta sa, realţia rece pe care o are cu soţia. Curios de fire (mai ceva ca un personaj hitchcokian), fantoma descoperă câteva lucruri ciudate cu ajutorul unui plic ascuns de predecesorul său, dar apropierea de desluşirea unui adevăr complicat îl pune în pericol.

Nu am să dezvălui mai multe detalii despre sinopsisul acestui film, pentru a nu vă strica plăcerea de a le descoperii singuri. Totuşi de menţionat ar mai fi subtilitatea cu care Polansky a construit două personaje secundare, şterse dar totuşi misterioase. Primul ar fi Amelia Bly – asistenta lui Lang care teoretic este căsătorită dar al cărei soţ nu îl cunoaştem niciodată (personal o regăsesc pe această blondă misterioasă în multe filme semnate de Hitchcok) iar cel de-al doilea Paul Emett (Tom Wilkinson) un profesor care se pare a fost agent CIA şi care în mod misterios atrage decese după el de fiecare dată când apare în film.

Analizând intepretările, de menţionat ar fi prestaţia lui Tom Wilkinson un actor excelnt care imprimă mereu ceva aparte filmelor prin modul în care îşi interpretează personajul şi prestaţia oferită de Ewan McGregor, un actor talentat care a interpretat aproape perfect rolul unei fantome ccreate prcă doar pentru a evidenţia misterul pentru publicul spectator.

The Ghost Writer este un thriller politic misterios construit inteligent de la început la sfârştit. Chiar dacă eşti un fin desluşitor de mistere sunt sigur că filmul lui Polanski te va surprinde prin complexitatea cu care adevărul este îndepărtat de tine până la final. Chiar şi atunci unele semne de întrebare râmâ,  iar acest lucru se datorează în primul rând lui Polanki care a construit de la început o atmosferă sumbă, ploaiasă cu o muzică arhaică şi nişte personje care nu se deschid în totalitate niciodată.

Poate că asemănările prea dese cu filmele lui Hitchcock (blonda misterioasă, drumul ciudat care îl duce pe scriitor mai aproape de adevăr) pot deranja pe fanii regizorului care doreau mai multă originalitate, dar pe mine personal folosirea acestui tipar m-a încântat şi l-am privit ca un omagiu subtil adus celui care a inventat thrillerul misterios. În concluzie recomand acest film tuturor iubitorilor de mistere, de filme politice şi chiar celor care vor pur şi simplu să vadă un film bun care nu îţi oferă totul pe tavă încă de la început.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments
  1. sirlukas
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *