The Flowers of war

The Flowers of war
D: Christian Bale, Paul Schneider, Shigeo Kobayashi
R: Yimou Zhang
Release : Decembrie 2011
Durată: 2 h 38 min.
Gen: Drama, razboi

Christian Bale se reîntoarce în China anului 1937 după 25 de ani, dar de data aceasta nu mai este un copil descurcăreţ într-o tabără de prizonieri, ci un undertaker care se dă drept preot pentru a putea supravieţuii într-o catedrala din Nanking, una din cele mai afectate provincii pe durata invaziei japoneze. Primele cadre din film conturează atmosfera de război. Avem clădiri distruse de bombardamente, supravieţuitori încercând să scape de soldaţii japonezi şi câţiva soldaţi chinezi storşi de energie luptă inutil cu trupele japoneze superioare ca număr şi tehnologie. Nebunia războiului e la ea acasă, Ares zeul războiului stă pe o clădire şi râde în timp ce câţiva soldaţi omoară fără milă câteva tinere. În acest tablou plin de haos, confruntările militare sunt impresionante. Puţinii soldaţi chinezi se luptă până la ultimul pentru a ucide trupele japoneze deşi nu au nici o şansă în faţa tancurilor. Ingeniozitatea îi ajută şi cu ajutorul unei tehnici militare medievale, înaintarea cu ajutorul scutului uman, soldaţii mor ca nişte adevăraţi eroi.

Scenele de luptă se potolesc după câteva minute, personajele principale îşi fac apariţia – John (Christian Bale), un o duzină de fete care locuiesc într-o catedrală şi o altă duzină de prostituate aflate în căutarea unui adăpost. Toţi ajung să se adăpostească în singura catedrală din oraş, dar invazia unui al grup de soldaţi le pune în pericol. Cu ajutorul unui lunetist chinez (responsabil cu cele mai spectaculoase scene de luptă), fetele sunt salvate de la o soartă crudă, dar lupta pentru supravieţuire abia începe. John un pierde vară, devine brusc preot, atitudinea lui se schimbă şi începe să fie preocupat de soarta fetelor care se adăpostesc în catedrală. Un nou grup de soldaţi soseşte, numai că data acesta ofiţerii sunt mai umani, mai civilizaţi şi garantează pentru siguranţa fetelor din catedrală.


Până la deznodământul trist, scenele cu lupte dispar treptat. Atrocităţile războiului mai apar doar o dată în peisaj, dar şi atunci scena este cumplită. Câţiva soldaţi capturează o fată de la bordel, o bat, o violează şi apoi o spintecă cu baioneta ca pe un animal turbat, pentru că sătulă de chinuri, fata a încercat să se apere, să provoace un pic de durere atacatorilor.
Această scenă este pe punctul de a se repeta, pentru că soldaţii japonezi trimit după virginele de la catedrală. Curajul şi spiritul de sacrificiu iese la suprafaţă şi fetele de la bordel se decid să le ia locul. Nu află niciodată ce s-a întâmplat cu ele, dar regizorul ne-a sugerat direct deznodământul acestora prin scena mai sus amintit.

The Flowers of war e un film bun câtă vreme se axează pe război, pe confruntări, pentru că în rest scenariul lacunar face vizionarea destul de greoaie. Fără o poveste mai bine conturată filmul suferă şi transformarea oricărui soldat obişnuit într-un maniac nu e tocmai plauzibilă. Noroc că începutul este foarte bun pentru că altfel cred că multă lume ar fi renunţat la vizionare destul de repede. Interpretarea lui Bale e decentă spre bună. Se observă uşor o transformare a personajului şi pentru acest lucru se pare că o beţie şi nişte haine au fost suficiente. Dintr-un pierde vară interesant de bani, John devine un protector, un erou, un părinte capabil să-şi rişte viaţa pentru a salva câteva suflete inocente.

Marea problemă a filmului e lipsa unui scenariu bun care să susţină scenele de luptă, iar aceste lucruri contează mult. Durata filmul e destul de ridicată, dar cu aşa ceva ne-am obișnuit la filme de război, totuşi cred că zeci de minute puteau fi umplute mult mai bine de un regizor responsabil pentru House of Flying Daggers sau Hero.

Notă: 7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
3 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *