The Fighter

The Fighter
D: Mark Wahlberg, Christian Bale, Amy Adams
R: David O. Russell
Release: 10 Decembrie 2010
US Box Office: $ 78,3 M
Durată: 1 h 54 min.
Gen: Dramă

Filmele despre box, despre sport,  despre reveniri spectaculoase, despre sportivi care renasc din propria cenuşă pentru a deveni campioni, n-au mai avut o nominalizare la Oscar de mult (Seabiscuit în 2004, dar pe un sport mai adevărat de la Rocky încoace). Explicaţia este oarecum simplă şi se regăseşte în sutele sau poate miile de astfel de poveşti pe care le putem vedea zi de zi. La fel bine se poate face un film despre campionul Armstrong, despre jucătoarea de tenis Clijters sau despre mulţi alţi campioni din alte sporturi care au ajuns la acest rang după câteva eşecuri care i-au destabilizat şi i-au răpus la podea, dar care ar trece probabil neobservate. Şi totuşi cu ce este mai specială povestea lui Mickey Ward  şi de ce merită acest film o nominalizare la Oscar?

Păi în primul rând dacă stăm şi analizăm performanţele actorilor din acest film, cuvintele de laudă sunt de prisos. De la Christian Bale, care a slăbit extraordinar pentru a da naştere unui frate mai mare obsedat de cele 15 secunde de glorie pe care le-a avut demult şi care se transformă într-un drogat aproape irecuperabil care nu se poate desprinde de momentul său de glorie pentru a-i oferi fratelui său aceeaşi sanşă şi până la Amy Adams arată încă o dată că poate interpreta bine orice rol, actorii ţin prim planul acestui film. Pe lângă acest tablou actoricesc complex în care mai intră şi Melissa Leo, se regăseşte Mark Wahlberg, care ne arată din nou că nu ştie să rupă ritmul, (l-a făcut odată Scorsese dar cam atât) că e doar o faţă frumoasă care nu poate răsări lângă actori mult mai talentaţi ca el.

În al doilea rând, filmul deşi o poveste despre sport, despre ambiţia de a reveni şi demonstra lumii că poţi învinge când toţi te priveau ca pe un învins, s-a axat mai mult pe dramele persoanjelor şi pe câteva problemele sociale, lucruri care au contribuit decisiv la nominalizare. Dacă filmul insista pe un antrenament riguros şi pe câteva lupte pline de exagerări, probabil că nu ar fi trecut nici clasa în ochii criticilor. Dar aşa specialiştii în critică au fost impresionaţi de această dramă de familie desprinsă parcă uneori din emisiunea lui Jerry Springer.

În ultimul rând The Fighter a fost nominaliazat pentru a demonstra că visul american despre succesul oamenilor care muncesc încă mai atinge obrazul gros şi pretenţios al criticior şi al publicului care nu mai poate fi impresionat uşor de filme care nu se diferentiaza ca subiect cu  altele care au mai apărut până acum.

Acum că am încheiat acest mic „de ce”, despre The Fighter ar mai fi de spus că este un film dramatic, intens, cu scene de luptă destul de realistice şi care nu ar fi ieşit cu nimic din comun fără multitudinea de persoanje colorate avide de bani şi succes fără însă a realiză cât de inutile sunt pentru cei din jurul lor.

În concluzie The Fighter are oarecum acoperită nominalizarea, dar sigur nu va câştiga pentru că doar prestaţia actorilor îl face cu adevărat valoros. Cu toate acestea pentru iubitorii de ambiţie, de revenire, de vise devenite realitate prin muncă, The Fighter va fi filmul potrivit.

Notă:8.5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *