The Experiment

The Experiment
D: Adrien Brody, Forest Whitaker
R: Paul Scheuring
Theatrical Release: 2010
Durată: 1 h 36 min.
Gen: Dramă
The Experiment este un remake al unui film german cu acelaşi nume, dar care poartă semnătura celebrului creator al fenomenului Prison Break, Paul Scheuring. Cu o distribuţie excelentă care are în prim plan doi actori câştigători ai premiului Oscar – Adrien Brody si Forest Whitaker, The Experiment ne reaminteşte încă odată cât de fals este omul în mediu social şi cât de diferit poate fi atunci când cineva îi conferă autoritatea de a pedepsi.

Selectaţi după o serie de interviuri, câţiva subiecţi sunt de acord să particpe la un experiement psihologic timp de 14 zile în care unii dintre ei vor fi gardieni iar alţii vor fi deţinuţi. Regulile sunt simple şi par specifice unei închisori dar imposibilitatea violenţei fizice (pentru că altfel toţi subiecţii pierd banii) te face să crezi că lucrurile nu vor fi tocmai cum ai preconizat.

Filmul lui Scheuring nu este rău şi ne arată cât de uşor se transformă omul atunci când îi este conferită autoritate şi puterea de a pedepsi. Întotdeauna între două tabere vor apărea lideri pe care ceilalţi îi vor copia sau îi vor urma cu stricteţe. Unul care va încerca să păstreze ordinea prin aproape orice mijloc iar umilirea şi anularea umanităţii devin armele preferate şi altul raţional şi inteligent care se va opune acestui proces de degradare umană chiar dacă deţinuţii nu beneficiază de toate drepturile civile.

Mi-a plăcut acest film datorită interpretării oferite în mod special de Whitaker, care se transformă extrem de rapid dintr-un om calm religios într-un dement psihopat ca cărui singur scop este umilirea celuilalt şi impunerea fricii. Expresivitatea actorului pare atât de reală, încât uneori am fost tentat să cred că acest actor chiar este dus cu plută. Mai trebuie spus că şi Brody face un rol bun după mult timp ( excelentă scena când persoanjul său este închis într-o conductă şi ne este preznetat printr-o cameră cu senzori de căldură). Un film bun, care ne arată latura întunecată a naturii umane, dar care are nişte stângăcii care pot fi puse pe seama lipsei de expereinţe a regizorului.

Notă:7,5/10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *