The Expendables 2

The Expendables 2

D: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li
R: Simon West
Release: 17 august 2012
US Box Office: 80.4 M
Durată: 1 h 43 min
Gen: actiune

By Julio Romeo

Încă înainte de revoluție, când nu aveam nici zece ani, datorită unui vecin cu rude afară și un VCR în casă, am putut să ma bucur de filmele cu Rambo sau “lupul singuratic”, iar începând cu anii ’90, îmi amintesc cum stăteam treaz până după miezul nopții ca să văd Commando, Dark Angel sau alte filme de acțiune care erau la date la Soti Neptun, probabil ilegal. Apoi a urmat perioada în care Van Damme m-a marcat pur și simplu, fiindcă eram numai cu picioarele pe sus, făcând fiecare schemă a lui din Blood Sport.

Schwarzenegger în Commando, Conan și Predator, Stallone în Rambo și Cobra, Van Damme în toate filmele sale până la Timecop, Chuck Norris în filmele sale mereu Dispărut în acțiune, Patrick Swayze cu al său Steel Down, Dolph Lundgren în Master of the Univers și Dark Angel, Bruce Lee, Mel Gibson, Harrison Ford și alții mi-au marcat adolescența. Filmele western nu le mai menționez. Adormeam și visam filmele lor, iar unul din vise era acela de a-i vedea pe toți într-un film. Nu mi se părea un vis imposibil pe atunci, mai ales că nu aveam habar de filme în afară de a le inghiți pe toate cum veneau pe nemestecate însoțite de vocea Irinei Margareta Nistor. Însă de acum doi ani am început să fim martori unui film mediocru ca subiect, dar foarte important ca și casting: The Expendables.

Anul acesta a apărut partea a doua în care mi-am văzut visul împlinit. Nu voi povesti filmul fiindcă nu are rost. Acțiunea este cu mult sânge, o grămadă de pumni, gloanțe și explozii cât toată Bulgaria unde s-a turnat filmul, eroi și două clase de nemernici inventați nu pentru a crea o poveste, ci pentru a aduna impreună atâția actori cu care generații am crescut.

Ce a făcut Stallone cu acest proiect este de admirat mai ales că el reunește actorii cu care a rivalizat, cei care puțin câte puțin îi înlocuiesc pe cei care “ar trebui să stea la muzeu”, și cei din generația noastră. Filmul nu este doar o poveste despre gașca salvatoare, care se bate cu cei răi, ci este o adevărată istorie a filmelor genului commando, cu apropo-uri directe și indirecte la munca de o viață a acestor actori.

Cuțitele lui Rambo sunt mânuite foarte bine de Statham, Jet Li dispare subtil din film, dar este imediat înlocuit de Nan Yu pentru a se continua probabil contribuția chineză a artelor marțiale. Lundgren reînviat, Crews și Couture sunt mai mult de umplutură în film, dar fără ei, glumele, sângele și creierii împrăștiați în misiune nu ar fi avut acea savoare pe care numai rolul lor de distruși iremediabil il putea da. Apoi trio-ul Planet Hollywood, Willis, Schwarzenegger (care în ultima scenă poartă o cămasă a celebrului lanț de restaurante) și Stallone care își dau replici insinuoase învelite în glume de bun simț. Terminator s-a întors încă odată și din nou pozând cu aceași mimică care l-a făcut celebru în filmul lui James Cameron, trăgând cu arma cea mai mare din aceași poziție, în același ritm. Când Arnold folosește celebra sa replica, I’ll be back, Bruce Willis i-o taie furându-i replica, care este urmată la rându-i de replica celebră a lui Willis ‘yippeekayee’ spusă de Arnold. Stallone folosește bereta în stilul lui Che Guevara în timp ce-i măcelărește pe cei răi. O lecție pe care o transmite totuși filmul – probabil singura – și chiar un mesaj generației noastre este despre lipsa de respect de care suferă majoritatea în ziua de azi, și necesitatea reînvățării acestuia. Din păcate, ideea este transmisă în momentul în care cel mai tânăr membru al echipei (Liam Hemsworth) este ucis de ticălosul filmului (Van Damme).

Cireașa de pe tort a filmului este Van Damme care ne-a obisnuit cu imaginea sa de luptător mereu învingător, însă de data aceasta joacă rolul răului absolut, mesagerul diavolului. Bătaia finală dintre el și Stallone, din care nu au lipsit începutul în care de obicei își lua primii pumni și celebrele lovituri cu picioarele, mi s-a părut bătaia dintre genul filmelor comando cu Stallone, Chuck Norris sau Schwarzenegger și cele ale lui Van Damme care erau la modă la începutul anilor ’90. Îmi pare rău totuși că Van Damme a fost sacrificat astfel, nemaiputând juca într-un proiect viitor (probabil!).

Stallone de-a lungul carierei sale a încercat să își ajute colegii și prietenii cu care a colaborat. În 1999 l-a ajutat pe Mickey Rourke să își revină financiar prin filmul Get Carter, lucru pentru care Rourke și-a arătat recunoștința față de Stallone apărând în The Expendables în 2010. Acum îi întinde o mână lupului singuratic care a lipsit prea mult timp de pe marele ecran, iar acest lucru dă filmului ceva cu totul și cu totul special. La rândul său Norris a fost cel care l-a lansat practic pe Van Damme oferindu-i acestuia un mic rol în Missing in action. Chuck Norris ale cărui glume despre “personajul lui” sunt mai faimoase decât el și filmele sale, își face apariția în film pe muzica lui Ennio Morricone din The good, the bad and the ugly. Gluma cu cobra care a murit după ce l-a mușcat este subtilă, și poate fi ușor asociată cu filmul Cobra a lui Stallone. Însă interesant este că după atâția ani, Chuck Norris a înțeles că nu mai trebuie să fie The Lone Wolf, ci Chuck Norris, și că este mai bine să se reîntoarcă în rândurile celor care s-au integrat în sistem, dar au avut o continuitate a carierei. Să sperăm că vom mai vedea câteva filme cu el în curând în cinematografe.

Chiar și sfârșitul filmului este simbolic. Cei trei prieteni de zeci de ani recunosc că locul lor este într-un muzeu, dar gluma este oarecum înțepătoare cu privire la filmele de acțiune care se fac acum. Cei trei și nu numai, sunt de neînlocuit. Nimeni nu mai face filme comando. Oare a expirat genul și nu mai dorește publicul să vadă astfel de filme? Nicidecum.

Personal mi-a plăcut filmul. Nu m-am plictisit și am trăit cu plăcere amintiri de când eram copil, găsind ici colo direcții în film spre diferite mesaje sau filme. Am putut să îl “revad” pe de Niro în Taxi Driver cu celebra lui replică Talkin’ to me?, Terminator sau Die Hard, Rambo sau pe salvatorul din Vietnam, ori loviturile periculoase ale lui Van Damme. Recomand filmul, dar mai mult recomand celor ce nu au văzut filme din genul commando să vadă măcar unul sau două ale actorilor care au jucat in The Expendables 2.

Abia astept partea a treia. Am vazut pe imdb că s-ar putea ca să joace și Nicolas Cage. Dar ar fi interesant într-un rol negativ Steven Seagal, sau de ce nu, John Travolta ori Lucy Liu.

Cine merge la cinema, nu va vedea acest film, ci acest film îl va vedea pe el prin ochii lui Chuck Norris.

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
The Expendables 2, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *