The Evil Dead

Evil Dead
D: Bruce Campbell, Betsy Baker
R: Sam Raimi
Release: 15 octombrie 1981
Durată: 1 h 31 min.
Gen: Horror

E tare ciudat să urmăreşti un horror regizat în urmă cu 30 de ani şi să simţi aceleaşi senzaţii ca şi cei care l-au vizionat atunci sau cu cel mult 10 ani de la premieră. Trăirile nu pot fi aceleaşi pentru că lucrurile care speriau publicul atunci nu mai sunt astăzi la fel de înfricoșătoare. Azi, substanţe roşii, albe şi de alte culori ieşite din toate orificiile corpului nu mai sperie publicul aşa tare ci mai degrabă îl dezgustă. Azi publicul vrea altceva şi totul se face cu ajutorul tehnologiei de ultimă generaţie.

La începutul anilor 80 lucrurile stăteau altfel şi Sam Raimi abia la al doilea său film impresiona cu o poveste originală, înfricoşătoare şi extrem de sângeroasă. Originalitatea merită şi mai mult apreciată, pentru că acelaşi Sam Raimi a scris şi scenariul.

Evil Dead are o poveste simplă şi scopul ei este se reduce la îngrozirea publicului. Într-o cabană izolată,  cinci tineri veniţi de la oraş să se relaxeze descoperă o carte ciudată, un pumnal înfricoşător şi o înregistrare audio ce vorbeşte despre blesteme antice şi despre demoni readuşi la viaţa pentru a stăpâni corpurile celor nevinovaţi. Când pasaje din Cartea Morţilor se aud incantate, pădurea devine mai înfricoşătoare, mai ceţoasă şi pământul începe să se mişte. În scurt timp una dintre fete este agresată de crengi posedate, iar rănile provocate o transformă într-un fel de zombie înfricoşător. Ochii sunt parcă din altă lume iar râsetele isterice provoacă o senzaţie de nelinişte destul de bună. Demonul cu faţă de clovn posedat pune stăpânire şi pe ceilalţi locuitori ai cabanei, singurul rămas să dea piept cu forţe înfricoşătoare, fiind Ashley (Bruce Campbell).

Bugetul filmul s-a apropiat de 400 000 de dolari o sumă mică şi pentru vremurile respective. Din cauza acestui lucru, machiajele excesive sunt uneori deranjante. Raimi face abuz de sânge, dar nu poţi să-l judeci pentru că altceva nu putea să ofere. Actorii au prestaţii amatoricești, dând senzaţia unui film obscur realizat de câţiva studenţi într-o cabană. Chiar şi aşa, cu toate piedicile, Raimi a demonstrat că poate să îngrozească, poate să sperie sau poate să dezguste cu un film scurt, devenit o mică capodoperă a geniului.

Evil Dead s-a transformat într-un horror de succes cu umor morbid în scurt timp. Continuarea poveştii nu a mirat pe nimeni, aşa că pentru cei care vor mai mult le recomand cel puţin partea a doua din seria The Evil Dead.
Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *