The Eagle

The Eagle
D: Channing Tatum, Jamie Bell
R: Kevin Macdonald
Release: 11 Februarie 2011
US Box Office:$19.5M
Durată: 1 h 54min.
Gen: Istoric

Când vine vorba de filme care îndrăznesc să se adâncească în trecutul antichităţii vorba aceea „exista Gladiator iar apoi sunt restul” a devenit o regulă nescrisă. Din păcate pentru producătorii filmului The Eagle regula se aplică fără excepţii. De la distribuţie, regie, scene de luptă, poveste, dramatism, eroism, coloană sonoră şi până la costume, The Eagle nu se poate compara cu Galdiator. Poate că stacheta a fost ridicată prea sus de Ridley Scott şi Russel Crowe, dar şi aşa The Eagle nu are scuze pentru un prolog cu câteva scene de lupt slăbuţe dar care privit apoi nu prea are o legătură puternică cu restul filmului şi pentru o poveste destul de subţire.

Debutul filmului ne aduce faţă în faţă cu un fort roman (destul de bine realizat, deşi nu se insistă asupra măreţiei ei nici măcar cu un cadru larg), cu o legiune postată în Britania şi cu un conducător tânăr dornic de afirmare dar tributar unui trecut plin de ruşine şi îndoială. După câteva scene de luptă (în care nu se observă nimic din frumuseţea bătăliilor antice) cu un popor nativ fără nume dar care probabil pot fi identificaţi drept picţi, eroul Marcus Aquilla (Channing Tatum) este rănit şi trebuie să se retragă pentru a se trata. În perioada sa de convalescenţă observăm o variantă ieftină a luptelor romane din arene şi plăcerea romanilor de a vedea sânge şi pierderi de vieţi inutile. După un astfel de eveniment în arenă, Marcus se alege cu un sclav, un băiat cam firav dar care îl va ajută într-o aventură aproape imposibilă prilejuită de acestuia de a recupera vulturul legiunii a IX pierdut de tatăl său.

Aventura celor doi prin pustietate Britanica ne încântă vizual cu câteva peisaje superbe, cu o atmosferă mohorâtă, parcă mereu ploioasă şi cu un trib ce pare mai degrabă venit de undeva din Africa. Acumulare de tensiune şi conflictele armate sunt destul de jenante mai ales că tribul pictat fără plămâni este măcelărit de o adunătură de pensionari care de abia erau capabili să ţină scutul roman în mână.

La capitolul interpretare trebuie să spun că Channing Tatum (actor cu talent, impresionat în Fighting şi A guide to recognizing your saints) a fost neconvingător în acest rol de salvator, de fiu dornic să salveze onoarea tatălui deşi se cam avea dubii. De cealaltă pare Jamie Bell are o prestaţie mult mai convingătoare în rolul unu sclav vorbitor şi de engleză dar şi de o limbă ciudată.

Una peste alta The Eagle e un film uşor digerabil deşi gustul nu e tocmai plăcut(mai ales când vezi nişte care romane de luptă fără nicio e explicaţie logică). Dacă totuşi nu l-aţi văzut, trebuie să ştiţi că nu pierdeţi mare lucru.

Notă:5,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *