The Divide

The Divide
D: Lauren German, Michael Biehn, Milo Ventimiglia
R: Xavier Gens
Release: 13 ianuarie 2012
Durată: 2 h 01 min.
Gen: Thriller

Dacă săptămâna trecută am vorbit despre un horror apocaliptic dezamăgitor pe toate planurile, azi vorbim despre unul post apocaliptic interesant, captivant, un film capabil să-ţi trezească nişte sentimente mai colorate faţă de rasă umana şi de caracterul ei în mod special. După câteva minute începi să realizezi că Xavier Gens a construit un portret aproape perfect al omului  lipsit de presiunea legii, de normele morale, de o autoritate care măcar prin idee să menţină control şi un strop de cenzură. Timp de două ore Xavier Gens nu insistă pe supravieţuire deşi aceasta este în aparenţă tematica. Regizorul francez cunoscut doar pentru Hitman, insistă pe dezumanizare, pe mizeria şi decăderea rasei umane până la un nivel aproape insuportabil.

Cu ajutorul nebuniei şi cu un instinct animalic, The Divide te ţine în suspans de la început până la final prezentând povestea unui grup de oameni ascunși într-un adăpost antiatomic de la subsolul unui bloc. Lumea modernă, lumea locuită de 7 miliarde de oameni s-a sfârşit când bombele atomice au început să explodeze în stânga şi în dreapta şi acum totul se reduce la o încăpere închisă. Frica este primul sentiment vizibil în interiorul acestui adăpost. Frica că radiaţiile pot pătrunde în interior, frica că nu au ce mânca şi că nimeni nu o sa-i scoată de acolo. Când cineva apare în faţa uşii, speranţa este spulberata rapid. În loc de salvatori, cei care pătrund sunt invadatori, oameni fără nici un interes faţă de soarta celor prinşi. Cele două tabere intră într-un conflict violent şi cei de deasupra scapă uşor de problemă prin sudarea uşii de acces. Din acest moment toată acţiunea se petrece în interior. Supravieţuitorii se grupează în tabere, cel care era un fel de tiran al mâncării este detronat, torturat în mod brutal pentru stocurile de apă şi mâncare şi reguli noi se impun printre supravieţuitori. Nebunia se instalează treptat, liderii devin nişte animale. Decadenţa, mizeria se instalează treptat. Prima victima a dezumanizării este o femeie, interpretată de P. Arquette,  care sub şocul pierderii singurului copil devine o bucată de carne pentru cei doi lideri. Mizeria ei este completă şi moartea vine târziu. Ceilalţi supravieţuitori se mulţumesc cu puţin, încercând mereu să se ferească de tirania şi obsesiile liderilor.


Portretul rasei umane se conturează prin cel al supravieţuitorilor. Unii alunecă uşor spre tiranie, spre nebunie, iar nebunia îi determină să ucidă, să tortureze, să violeze, să umilească pe oricine apare în calea lor. În tot acest haos există doar 2 personaje cu umanitate. Un biet tânăr rănit de către invadatori şi Eva, o domnişoară atrăgătoare, dornic să scape şi să-şi păstreze normalitatea. Ei sunt singurii de care te poţi ataşa, singurii capabili să schimbe ceva.

Interpretarea este destul de convingătoare. Rosanna Arquette face un rol bun în pielea unei femei care pierde totul inclusiv demnitatea, iar Milo Ventimiglia şi Robert Eklund sunt de-a dreptul convingători în rolul unor tineri distrugători, a unor lideri autoimpuşi prin forţă şi teroare.

The Divide e un thriller psihologic într-o lume post apocaliptică. Cinematografia de la final este convingătoare şi chiar dacă peste 95% din acţiune se petrece între patru pereţi, muzica şi personajele ajută la conturarea unei imagini de ansamblu despre o posibilă rasă supravieţuitoare.  The Divide e un film captivant, un film greu de vizionat pentru cei cu stomac sensibil, dar pentru fanii genului cu siguranţă o mică plăcere.

Notă:7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
 1. m@ri@n
  | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *