The Dark Knight

The Dark Knight
D: Christian Bale, Heath Ledger
R: Chritopher Nolan
Release: 18 Iulie 2008
US Box Office: $ 533,3 M
Durată: 2 h 32 min.
Gen: Acţiune

N-am să vă vorbesc despre Batman, despre legenda eroului îmbrăcat în liliac care veghează asupra oraşului Gotham din 1939, ci despre prezenţa acestuia pe marele ecran în viziunea lui Christopher Nolan. Batman şi-a făcut simţită prezenţa pe marele ecran din 1989 când Burton l-a transformat într-un erou serios cu secrete şi demoni, dar de atunci şi până în 2005 ecranizările au fost mereu ţinta criticilor. Personajele aduse la viaţă pe marele ecran de diferiţi regizori, nu aveau esenţă, seriozitate, eroism. Erau pur şi simplu nişte circari sau nişte nebuni scăpaţi din Arkham Ashylum care se distrau de minute provocând panică, haos şi râsete. Nimic nu era serios, nimic nu era de apreciat, dar în 2005 Nolan a schimbat totul. Batman s-a schimbat, a devenit o legendă, un personaj serios, misterios, care a renunţat la viaţa de playboy când poartă masca. Costumul îi arată adevărata identitate în timp ce Bruce Wayne, e doar o faţadă cu un rol minuscul. Din fericire odată cu transformarea eroului şi antieroii au suferit modificări. Din simpli hoţi sau nebuni cu mască, aceştia căpătă personalitate, devin infractori de temut sau nişte alter ego ai eroului care pur şi simplu vor să vadă lumea arzând („some men aren’t looking for anything logical, like money. They can’t be bought, bullied, reasoned, or negotiated with. Some men just want to watch the world burn”).

Un astfel de răufăcător defineşte a doua parte din trilogia cavalerului întunecat regizată de Nolan. Joker, interpretat de Heath Ledger a redefinit răufăcătorii (nu neapărat personajele negative). Aproape totul este perfect la acest personaj. Machiajul, atitudinea, gesticulaţia, mimica lui Ledger, zâmbetul, inteligenţa şi mai ales dorinţa de demonstra că în adâncurile noastre toţi sunt la fel de corupţi, la fel de violenţi ca şi el. Într-o lume fără Batman acest personaj ar fi învins, şi-ar fi demonstrat teoriile, ar fi introdus anarhia şi ar fi lăsat-o să se extindă prin zgomot şi praf. Dar poate fără Batman, Joker nu ar fi existat, nu ar fi fost la fel de măreţ, dar garantat publicul l-ar fi îndrăgit la fel de mult. Probabil vă întrebați cum poate un personaj negativ să fie îndrăgit. Ei bine când eşti un artist genial, nu mai contează domeniul ci pur şi simplu ceea ce faci, iar jokerul lui Heath Ledger e genial în tot ceea ce face pe parcursul filmului.


Despre interpretare lui Ledger am vorbit deja, pentru că acesta se identifica perfect cu Joker-ul creat de Nolan parcă special pentru el. Alături de Heath Ledger mai apar nume importante, C. Bale, Gary Oldman, Michale Caine, dar nici unul nu se apropie în această parte de cea ce ne-a oferit regretatul actor australian.Din punct de vedre tehnic efectele speciale sunt foarte reuşite iar vizualul este ajutat şi de o coloană sonoră pe măsură.

Revenind la filmul lui Nolan, cred că nu mai are rost să vă mai povestesc despre firul epic, pentru că mai toată lumea l-a văzut până acum. Dacă există totuşi vreun cititor care nu a reuşit acest lucru, îl sfătuiesc să nu mai stea pe gânduri şi să-l vizionez înainte ca Batman şi Bane(noul răufăcător din The Dark Knight Rises) să vină peste noi.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
The Dark Knight, 10.0 out of 10 based on 1 rating
4 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *