The Dark Knight

The Dark Knight
D: Christian Bale,  Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine,  Maggie Gyllenhaal
R: C. Nolan
US Box Office :$158,8 M
In Theaters: Jul 16 , 2010
Durată: 2 hr. 32 min.
Gen: Acțiune, Dramă, Crimă

 Guest post by Sorin Chihaia

Se observă cum Cristopher Nolan crește din ce în ce mai mult ca regizor, după filme ca Memento și Insomnia, a urmat trilogia Batman, ultima parte (The Dark Knight – Rises)  fiind așteptată anul acesta prin iulie. După o primă parte destul de apreciată, Batman Begins, a doua parte pur și simplu a impresionat. Toată lumea când aude că recomanzi un film ca The Dark Knight, te ia în râs, ca și cum “nu mai suntem mici să ne uităm la Batman”. Total greșit!

Ideea principală a acestui film este jocul psihologic al Joker-ului ce aduce haos în orașul Gotham interpretat de Heath Ledger care, după părerea mea, a jucat un rol genial, probabil cel mai bun rol secundar făcut vreodată. Nolan a pus accent pe două personaje bine conturate din punct de vedere al caracterului (Batman & Joker) care sunt foarte diferite din punct de vedere al acțiunilor, dar punctul lor comun fiind apartenența clasei de „ciudați”.

Intriga este conturată de jocul inteligent făcut de Joker prin propria inflitrare secretă în echipă pentru jefuirea unei bănci apoi eliminarea fiecărui partener, el fiind sigurul ce scapă cu banii.

Pe parcursul filmului Nolan scoate în evidență foarte mult și latura slabă a umanității pe care o demonstrează Joker-ul  prin: mită, poveștile diferite despre cum a căpătat acele cicatrici, amenințarea cu o lamă de cuțit, polițiști corupți etc. În partea opusă avem un Batman care nu înțelege deloc acest tip de infractor, dar cel mai bun prieten al lui, Alfred, îi explică despre o anumită categorie de criminali ce nu pot fi șantajați, amenințați sau cumparați deoarece lor le place doar să vadă haos-ul luând amploare.

După presiunea pusă de Batman asupra mafiei din Gotham, mafia apelează la un om pe care nimeni nu-l poate înțelege, iar de aici începe întregul joc. Joker-ul fiind ca un bun strateg de șah care își mută piesele cu atenție, nu face greșeli, iar toate planurile lui par a se împlini.

Pe parcursul filmului se observa cum Joker-ul încearcă să-l ademenească pe Batman în propriile lui convingeri despre societate şi mersul ei. Având în vedere citatul de mai jos putem observa destul de ușor maniera în care personajul atentează la raționamentele lui Batman:

 Don’t talk like one of them. You’re not! Even if you’d like to be. To them, you’re just a freak, like me! They need you right now, but when they don’t, they’ll cast you out, like a leper! You see, their morals, their code, it’s a bad joke. Dropped at the first sign of trouble. They’re only as good as the world allows them to be. I’ll show you. When the chips are down, these… these civilized people, they’ll eat each other. See, I’m not a monster. I’m just ahead of the curve.”

Spre final se demonstrează că Joker-ul este un maniac inteligent, reuşind să-l coboare pe procurorul general al Gotham-ului Harvey Dent la nivelul său:

„I took Gotham’s white knight and I brought him down to our level. It wasn’t hard. You see, madness, as you know, is like gravity. All it takes is a little push! “

În concluzie The Dark Knight este un film ce nu trebuie pierdut, ceva ce nu vezi tot timpul în cinematografia de azi, cu multe personaje complexe cu și fără principii de viață, care îl revezi cu mare interes datorită acestui joc de minți oferite de regretat-ul actor Heath Ledger.

NOTA 10/10

Trailer The Dark Knight

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
The Dark Knight, 10.0 out of 10 based on 5 ratings
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *