The Darjeeling Limited

Darjeling Limited
D: Owen Wilson, Adrien Brody
R: Wes Anderson
Release: 26 Octombrie 2007
US Box Office:$11.7 M
Durată: 1 h 31 min.
Gen: Comedie

Wes Anderson a realizat cu Darjeling Limited o călătorie spirituală prin India, un omagiu adus unui popor complex şi diferit prin tradiţii şi stil de viaţă. Cu ajutorul a trei fraţii şi a unui tren Wes Anderson exploatează panorama Indiei, iar când trenul nu mai este suficient, expediţia prin satele Indiei conturează o imagine despre spiritualitate, despre cutumele vieţii de zi cu zi şi despre ritualul înmormântării.

Filmul debutează într-o gară cu unul dintre personajele principale alergând după un tren. În scurt timp facem cunoştinţă cu cele trei personaje cheie (Francis, Peter şi Jack), trei fraţi reuniţi pentru a reface relaţia dintre ei, intrată în impas după moartea tatălui. Dintre cei trei în cel mai excentric Francis, (Owen Wilson), dar tot odată cel mai enervant pentru că încearcă mereu să-i controleze pe ceilalți. Pe ascuns atât Peter cât şi Jack îl urăsc pe Francis şi de aceea chestiunile personale sunt împărtăşite ca bârfe, mereu cu excluderea unuia. Călătoria cu trenul este captivantă deşi poate părea plictisitoare. Detaliile despre cei trei fraţi sunt dezvăluite treptat. Unele sunt comice – cum ar fi cele referitoare la accidental de motocicletă al lui Francis, sau triste – cum ar fi cele referitoare la viaţa de familie a lui Peter (Adrien Brody). Iresponsabilitatea îşi vâră rapid coada, iar cei trei fraţi sunt nevoiţi să părăsească un tren ciudat, un tren care se pierde în pustiu, după ce aduc un şarpe veninos la bord.

Singuri într-o locaţie necunoscută, cei trei pornesc la drum cu scopul de a ajunge la mama lor, care i-a părăsit demult şi s-a retras undeva în India, dar pe drum intervin pentru a salva trei băieţi de la înec. Din păcate doar băiatul pe care Peter încerca să-l salveze nu supravieţuieşte, dar tragica întâmplare îi duce într-un sat din India, unde vor observa obiceiul plângerii şi al înmormântării. Aventura este presărată şi cu flashbackuri, dar din aceste flashbackuri spectatorul află că relația lor nu s-a stricat după moartea tatălui ci probabil era aşa de mult timp. Călătoria nu rezolvă mare lucru, dar la finalul ei cei trei încep să se comporte mai mult ca fraţii (să fie fericiţi sau trişti unul pentru celălalt şi să nu-şi mai ascundă chestiuni importante).

Darjeling Limited e un film relaxant, o experienţă oarecum comică şi tristă în acelaşi timp. Drumul spre spiritualitate, spre refacerea unor legături de sânge este plin de aventuri. Scenele de început şi cele de la final ne arată cât de mult personajele s-au schimbat. Renunţarea la bagaje pentru a prinde un tren simbolizează schimbarea sau cel puţin încercarea de a începe ceva nou fără surplusurile din trecut.

Ca să poți savura cu adevărat acest film trebuie să-ţi placă stilul lui Wes Andesron, care are o reţetă proprie pentru umor şi dramă. Fără o experienţă în prealabil filmul ţi se poate părea plictisitor şi inutil .

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *