The Damned United

The Damned United
D: Michael Sheen, Timothy Spall
R: Tom Hooper
Release: 9 octombrie 2009
US Box Office: $ 0.3 M
Durată: 1 h 38 min.
Gen: Dramă

Când eram mai tinerel şi mă uitam cu tata la meciurile de fotbal de la tv acesta îmi vorbea mai mereu de cea mai frumoasă echipă pe care a văzut-o în viaţa lui. Nu ştiam despre cine vorbeşte, de ce era aşa specială mai ales că acum sunt doar nişte anonimi, dar cu toate acestea acultam cu plăcere poveştile despre cum „pădurarii din Notingham” a venit din liga a treia pentru a câştiga campionatul Angliei şi apoi trofeul cel mai râvnit de toţi Cupa Campionilor (Champions League). Pe atunci fotablul se juca de plăcere, pentru glorie şi pentru a satiface un public minunat. Acum lucrurile s-au schimbat, plăcerea a căzut victimă lăcomiei dar cu toate acestea fotbalul este încă un spor care are sute de milioane de fani.

Revenind la filmul de azi vă spun că este cea mai bună producţie care vorbeşte despre fotbal fără să cadă în ridicol. Filmele despre fotbal au eşuat până acum pentru că s-au axat pe actul fotbalistic în sine, în loc să vorbească despre ambiţie, despre dorinţă de a învinge, despre dificultăţile motivării jucătorilor atunci când unele performanţe au apărut. Adevărul e că publicul devorator de fotbal vrea să vadă spectacol iar pentru acest lucru e suficient să se uite la un meci din Champions league. Dacă totuşi vrea să vadă şi altceva sigur va alege un film despre ambiţie şi despre dorinţa de a fi cel mai bun din care să lipsească prosteala actoricească. Tocmai pentru că evită cu uşurinţă acest lucru The Damned United poate fi considerat un film bun, un film care vorbeşte de fotbal dincolo de cele 90 de minute de pe teren.

Realizat de Tom Hooper, The Damned United ne prezintă destinul lui Brian Clough care este considerat şi azi cel mai mare manger de fotbal din istoria Angliei. Povestea are în centru cele mai dificile momente din cariera acestuia pe când era la cârma echipei Leeds United. Evenimentele au loc în 1974, când Clough devine mangerul celei apreciat echipe din Anglia. Aflată încă sub influenţa fostului antrenor, un om cu care Clough avea o rivalitate uriaşă, leeds se părbuşeste în anonimat iar după 44 de zile de coşmar, managerul este concediat. Înaite ca povestea această poveste să prindă contur regizorul ne prezintă prin falshbackuri începuturile antrenorului, care alături de bunul său prienten Peter au preluat o echipă obscură care se lupta la fundul ligii secunde. Cu ambiţie, devotament şi pasiune Brian şi Peter promovează echipa şi chiar câştigă campionatul detronând supremaţia celor din Leeds. Din păcate succesul şi talentul nu vine fără un preţ, pentru că Clough are o gura mare iar acest lucru îl face să spună multe lucruri fără să le gândescă. În urma unor astfel de acţiuni cei doi prienteni se despart iar Clough ajune pe banca celor de la Leeds.

Cu toate că a eşuat unde îşi dorea să reuşească, Cloguh reuşea peste puţin timp să facă ceea ce nimeni nu mai reuşise. Împreună cu prietenul său, cei doi au preluat o echipă anonimă, a dus-o în liga a doau, apoi în cea principală, au câştigat campionatul şi apoi Cupa Campionilor.

The Damend United este un film despre ambiţie, despre acele lucruri care asigură spectaculozitatea unui spor minunat dar care au loc si dincolo de terenul de fotbal.  Tom Hopper exploatează foarte bine cu ajutorul a doi actori foarte talentaţi – Michael Sheen şi Timothy Spall, rivalitatea, dorinţa de a fi cel mai bun, capacitatea de a reuşi doar în echipă (pentru că fotbalul este un sport de echipă) şi de a te recunoaşte învins. Fără prea multe exagerări filmul poate fi o încântare şi pentru cei care nu iubesc acest sport.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *