The Conspirator

The Conspirator
D: Robin Wright Penn, James McAvoy, Tom Wilkinson
R: Robert Redford
Release: 15 Aprilie 2011
US Box Office: $ 11,5 M
Durată: 2h 2min
Gen: Dramă, Istoric

The Conspirator e o dramă istorică bazată pe dialog şi pe forţa argumentaţiei. Prima parte a filmului regizat de Robert Redford reconstituie momentele şi acţiunile care au dus la asasinarea preşedintelui Lincoln. După cele 20-30 de minute de confuzie, haos şi durere, The Conspirator îşi pierde atributul de film istoric şi se transformă într-o dramă legislativă, cu un proces orchestrat împotriva celor care au conspirat împotriva celor mai importanţi oameni din stat.

Procesul intentat de procuratura Statelor Unite şi de Departamentul de război are ca scop stabilirea vinovăţiei unei singure persoane, Mary Surrat, deşi încă trei persoane se află în banca acuzaţilor. Pentru că vinovăţia trebuie demonstrată doar în cazul luzi Mary Surrat, Redford sugerează că ceilalţi nu au beneficiat niciodată de prezumţia de nevinovăţie şi că destinul lor a fost stabilit după principiul răzbunării. Cazul doamnei Surrat este un pic mai sensibil, pentru că este femeie, mamă, catolică şi de aceea are loc un proces care seamănă mai mult o şaradă care să pună bazele prezumţiei de nevinovăţie.

Într-un moment dificil, când încă războiul nu s-a terminat complet, iar un sudist asasinează pe cel mai important om din stat, iar nevoia de dreptate depăşeşte barierele democraţiei, depăşeşte constituţia. În aceste condiţii procesul este doar de ochii unor oameni oneşti, pentru că verdictul este ştiut dinainte, iar orice dubiu, orice impediment care să sugereze altceva este eliminat. Drepturile omului, prezumţia de nevinovăţie nu mai contează, pentru că mulţimii îndurerate trebuie să i se ofere dreptate rapidă şi dură, iar celor cu gânduri de revoltă un exemplu pentru a-i linişti.

Axat mai mult pe drama lui Mary Surrat şi pe eforturile avocatului Aiken (James McAvoy), The Conspirator merită apreciat pentru argumentaţie, pentru drama din spatele uşilor închise ale unei săli de judecată şi pentru că a reuşit să sugereze fragilitatea democraţiei, justiţiei corecte şi echilibrate într-un moment de cumpănă. Chiar şi aşa eu aş fi dorit mai mult. Aş fi vrut să văd mai multe detalii despre planul lui John Wilkes Booth şi cum s-a reuşit asasinarea unui preşedinte în contextul unui război neîncheiat. Titlul filmului sugerează evident mai multe, dar din păcate subiectul se reduce doar la o singură persoană, al cărui grad de implicare nu a putut fi demonstrat.

Dezamăgirea pentru că nu am găsit mai multe detalii despre Booth şi planul său trece repede, pentru că atât James McAvoy cât şi Robin Wright oferă adevărate lecţii de actorie. McAvoy, interpretând un fost soldat şi un avocat tinerel, este de-a dreptul minunat. Personajul său începe prin a-şi face datoria de avocat chiar dacă nu crede în nevinovăţia clientei sale, dar apoi când vede cum totul este orchestrat începe să se lupte pentru dreptate deşi nu are nicio şansă. Mary Surrat, interpretată de Robin Wright reprezintă perfecţiunea maternă. Este dispusă să ia toată vina asupra ei şi să plătească cu viaţa pentru ca fiul ei (cu adevărat implicat în complot) să scape cu bine. Privirea, reacţiile sale sunt naturale, iar calmul incredibil într-o situaţie imposibilă nu au cum să nu te impresioneze.

The Conspirator e o dramă de tribunal, un film cu evenimente istorice importante, dar a cărui forţă stă în interpretare şi în dialog. Pe lângă aceste puncte forte, filmul e impresionant prin scena de execuţie a conspiratorilor. Tabloul este un de un calm apăsător, iar regizorul acordă o atenţie sporită detaliilor (pregătirea cu atenţie a celor care urmează să fie spânzuraţi). Dacă vă plac filmele ce se desfăşoară în tribunale şi cele construite cu ajutorul unui scenariu bun, The Conspirator poate fi o opţiune foarte bună. Dacă vreţi să aveţi parte de mai multă acţiune istorică şi confruntări militare, atunci The Conspirator nu va fi alegerea potrivită.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments
  1. annitu
    | Reply
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *