The Company Men

The Company Men
D: Ben Affleck, Tommy Lee Jones, Kevin Kostner
R: John Wells
Release: 21 Ianuarie 2011
Durată: 1 h 53 min.
Gen: Dramă;

De la început trebuie să vă spun că mi-a plăcut acest film despre problemele finaciare ale americanilor ce fac parte din „upper midle class” (merci Klausen de cuvinte). Mi-a plăcut această călătorie prin viaţa privată a unor oameni care s-au obişnuit cu salarii uriaşe, cu maşini luxoase, cu cine la restaurante exclusiviste, cu partide de golf pe cel mai bune terenuri, până când criza economică îi loveşte în moalele capului şi trebuie să se reorganizeze. Mi-a plăcut modul în care regizprul a optat pentru a ne prezenta trei destine, trei bărbaţi de vârste diferite care trebuie să facă faţă unor asemenea probleme după ce compania la care lucrau i-a concediat pe toţi.

Pe de-o parte îl avem în rolul pricipal pe Bobby Walker, un familist de 37 de ani care după concediere trebuie să renunţe la toate capriciile din jurul lui. Renunţarea la maşina de lux, la jocurile de golf sunt extrem de dificile iar acest lucru indică clar dificultatea părăsirii unei lumi în care nu ai nevoie de nimic. Mai mult, lui Bobby îi este extrem de greu să găsească o nouă slujbă mai ales după ce ani de-a rândul a avut un salariu exorbitant. Ceea ce mi-a plăcut mult la acest personaj este că nu renunţă niciodată, nu se dă bătut şi nu disperă nici când îşi pierde casa sau când trebuie să muncească pe şantier pentru câteva sute de dolari. Cheia reuşitei lui este adapatabilitatea şi faptul că are o familie care-l înţelege şi care nu este lângă el doar pentru că a avut bani.

Un alt personaj interesant este Phil (Chris Cooper), un bărbat de 60 de ani care încearcă din răsputeri să supravieţuiască şi după ce este concediat. El nu este genul care să se retragă, să apeleze la stat pentru pensie, ci dimpotrivă este genul care vrea să muncească chiar şi în posturi solicitante. Din păcate el este învins e un sistem care nu apreciază devotamentul şi ambiţia omului de a munci.

Ultimul personaj  pe care îl amintesc este Gene (Tommy Lee Jones), bărbatul aflat în conducere, bărbatul care a muncit cot la cot cu întemeietorul firmei şi care este concediat pentru că a ţinut partea angajaţilot. El este diferit faţă de „patron”; el este preocupat de soarta muncitorilor nu de faptul că firma nu vrea să renunţe la avioane, la hoteluri şi călătorii de lux. Concedierea îl ajută să-şi aducă aminte de începuturi când munca se făcea manual, nu în spatele unor calculatoare care mută cifrele de colo colo. Tocmai de aceea el nu se retrage cu banii câştigaţi ci riscă, investeşte şi oferă celor care au nevoie un nou loc de muncă, mai slab plătit ca vechiul, dar care poate să ofere mai multe satisfacţii.

Interpetarea iese în evidenţă prin rolul făcut atât de Ben Affleck cât şi cel făcut de Tommy Lee Jones. Ambii se mulează perfect pe tipologia persoanjului şi ajută la dezvoltarea lui. Pe lângă aceştia se mai remarcă şi Rosemarie DeWitt, care interpetează extrem de bine rolul soţiei iubitoare, calmă, raţională care nu disperă atunci când stilul de viaţă se schimbă. Ba mai mult, ea îşi ajută soţul să se obişnuiscă cu un stil de viaţă pe care nu l-au avut demult.

The Company Men e un film despre efectele crizei, e un film optimist, e un film despre familie, carieră, curaj şi eşec. Recomand tuturor acest film simplu, minunat care a beneficiat de o distribuţie bună care nu a dezamăgit.

Notă:8,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *