The Collector

The Collector
D: Josh Stewart, Michael Reilly Burke, Andrea Roth
R: Marcus Dunstan
Theatrical Release: Jul 31, 2009
US Box Office: $7.7M
Durată: 1 h 25 min.
Gen: Horror, thriller

Citisem câteva comentarii interesante despre acest film dar nota destul de mică de pe IMDB, plus asemănarea cu The Strangers, m-a făcut să-l las de-o parte o vreme destul de îndelungată. Dar cum timpul trece, iar genul horror se adânceşte tot mai mult în derizoriu, mă văd nevoit din ce în ce mai des să apelez la producţii mai vechi sau la cele care nu au beneficiat de promovare.

Din această categorie – filme trecute prin viaţă fără tam-tam – face parte şi The Collector care este mai degrabă un thriller psihologic sadic, violent care te ţine prins în scaun până la final. Interpretarea nu iese în evidenţă decât prin setimentul de teroare şi frică pe care îl poţi observa pe feţele victimelor. Psihopatul colecţionar nu are nicio replică dar acest lucru măreşte puţin misterul şi îi oferă o negativitate mai puternică.

Acţiunea debutează brusc, ciudat, fără nicio explicaţie pentru ca apoi să facem cunoştinţă cu Arkin, un handy man care lucrează la casa unei familii mai înstărite. Presat de grijile unei datorii, Arkin se transformă în hoţ de noapte dar în scurt timp îşi dă seama că el nu este singurul răufăcător din casa pe care o jefuia. Liniştea unei case mari, plină de viaţă este înlocuită în scurt timp de ţipetele locatarilor supuşi la torturi inimaginabile de un mascat pshiopat a cărui pasiune este colecţionarea oamenilor. Din păcate pentru cei din casă, acest colecţionar are gusturi fine iar pe cei pe care nu îi preferă îi ucide încet şi dureros. Lupta pentru supravieţuire şi pentru salvarea unei fetiţe începe, iar Arkin nu prea reuşeste să scape de capcanele diabolice ale colecţionarului.

The Collector e un thriller psihologic bun care merită atenţia oricărui fan al acestui gen. Frecvenţa redusă a dialogurilor indică clar o atenţie mare acordată dinamicii acţiunii iar faptul că totul se desfăşoară într-o casă plină de capcane sporeşte teroarea şi sentimentul de inevitabil. Chiar dacă ideea filmului nu este tocmai originală, The Collector iese în evidenţă prin ingeniozitatea de care dă dovadă colecţionarul în montarea unor capcane şi prin modul original prin care îşi momeşte viitoarele victime.

Mi-a plăcut sentimentul pe care acest film l-a oferit ( nu am mai simţit furie de la primul SAW încoace ) dar m-a dezamăgit puţin finalul care este la fel de clişeic ca la orice film de duzină. Oricum, The Collector e un film bun dar pe nu-l poţi viziona chiar cu orice stare de spirit.

Notă:7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *