The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader
D: Ben Barnes, Georgie Henley, Skandar Keynes
R: Michael Apted
Release: 10 Decembrie 2010
US Box Office: $ 103 M
Durată: 1 h 53 min.
Gen: Fantezie

Când cei de la Disney au abandonat această franciză au ştiut ei foarte bine ce fac. Era clar încă de la premiera celui de-al doilea film că poveştile din Narnia nu se pot ridica la nivelul trilogiei lui Tolkin/Peter Jackson. Ceva lipsea pentru a atrage un public mai numeros, ceva între maturitate şi o complexitate mai mare a poveştii, ceva mai fantastic, dar mai aproape de sufletul omului, ceva mai puţin spectaculos, dar plăcut ochiului, ceva ce face apel şi la sentimente, dar nu se pierde în dramatisme telenovelistice. Cu toate acestea speranţele celor care iubesc genul fantasy nu au dispărut nici după ce prinţul Caspian a dezamăgit profund. Cu o nouă casa de producţie în spate, franciza Narnia parcă nu am mai fost la fel, modificările suferite fiind extrem de vizibile.

Păi în primul rând, The Voyage of the Dawn Treader se aseamănă mai mult cu un film de televiziune, cu o aventură a lui Ulise pe mare despre care poţi să zici că are intrigă, punct culminat şi deznodământ doar aşa de dragul existenţei. În al doilea rând, personajele care făceau deliciul filmului sunt şterse sau aproape inexistente. Aslan cu vocea pătrunzătoare este aproape inexistent, iar Peter şi Susan apar doar ca amintiri sau vise. Mai mult, locul lor este luat de un personaj enervant, Eustace, un copil care va prelua moştenirea regală în caz că cineva va mai avea curaj să facă un film cu poveştile din Narnia.

Povestea e mult mai slabă decât celelalte şi ne prezintă câteva aventuri pe care Lucy, Edmund şi Caspian le trăiesc pe o mare necunoscută. Scopul e acelaşi, asigurarea liniştii în regat iar metoda are din nou legătură cu Aslan. Lupte cu piraţi, cu pitici invizibili, cu creaturi ale mării care apar datorită fricii şi luptele cu proprii demoni sunt elemente slabe care se potrivesc cu descrierea genului fantasy, dar care nu ies cu nimic în evidenţă. Nici povestea comorii blestemate şi transformarea hoţului în dragon nu m-a încântat deloc, astfel că dezamăgirea a fost mare.

Finalul banal, apariţia lui Aslan, salvează filmul de la dezastru total, dar indică clar că actuala distribuţie a apus şi că franciza are nevoie de o nouă abordare, una mai proaspătă, una mai intensă care să atragă prin ceva special aşa cum a făcut-o acum câţiva ani povestea leului, a vrăjitoarei şi a dulapului.

Notă:6/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *