The Campaign

The CampaignThe Campaign

După distribuţie şi după câteva imagini aş fi spus că The Campaign se anunţa a fi cel mai prost film despre alegerii. Din fericire lucrurile nu stau chiar aşa pentru că pe lângă umorul trivial şi un Will Ferrell expirat, The Campaign reuşeşte să ne arate şi o altă faţă a politicii americane. Falsitatea, jocul de interese, idioţenia, ilegalitatea şi manipularea nu sunt lucruri noi, însă sunt lucruri destul de prost exploatate în filme despre campanii electorale, ca nu cumva să se supere cineva. Ca să nu jignească pe nimeni în mod direct, The Campaign prezintă o campanie electorală de mici dimensiuni, care reuşeşte să facă vâlvă. De ce reuşeşte acest lucuru? Păi simplu! Pentru că Brady (Will Farrell) candidant pentru încă un mandat în Congres pocneşte un bebeluş, câinele din The Artist şi filmează o partidă de amor cu nevasta adversarului pentru a se promova. Sună rău? Cam da, numai că dacă am privi cu atenţie orice campanie electorală am realiza că mai toate sunt aşa şi că totul este permis. O campanie electorală devine un fel de junglă în care cel mai adesea nu există limite. Candidaţii se înjură ca la uşa cortului, se prezintă drept nişte mironişite, nişte oameni ai poporului, când de fapt sunt nişte actori proşti care vor să pună mână pe nişte bani şi cam atât. Regula e valabilă peste tot şi dacă doar sistemul American e luat aici peste picior se datorează simplului fapt că la ei sunt acum alegeri.

Un astfel de individ este şi Cam Brady, un congresman preocupat numai de femei şi care nu prea îşi poate controla vorbele. Cu toate acestea este ales de fiecare dată, pentru că este singurul candidat (aluzie la faptul că alegerea este doar iluzorie şi că de fapt toţi de pe liste sunt un fel de Cam Brady). Când să sărbătorească o nouă victorie, Cam se trezeşte în faţă cu un adversar, un neica nimeni cam dus cu pluta interpretat de Zach Galifianakis (The Hangover). În mod normal Cam n-ar avea nicio problemă în a-l invinge pe noul venit, însă acesta beneficiază de ajutorul unui manager de campanie uns cu toate alifiile. Între cei doi începe o luptă acerbă pentru putere iar decenţa şi bunul simţ sunt încuiate în pod.

The Campagin e enervant câteodată pentru vulgaritatea lui, pentru umorul deseori de doi bani, însă e interesant dacă priveşti transformarea omului simplu într-un adevărat candidat. Un tip rece capabil să facă orice pentru a învinge. Un tip care uită de familie, care se transformă într-o marionetă mânuită de cei cu bani. Pe lângă acest lucru The Campaign te face să râzi când vezi cât de standardizate sunt discursurile, cât de uşor se evită răspunsurile cu ajutorul unor texte perfecte pentru un public credul şi gata să fie manipulat.

În concluzie The Campaign e o comedie bună despre politică şi campanii electorale, dar e şi un film cu multe defecte. Te poate enerva adesea mai ales dacă nu-i suporţi pe cei doi actori sau dacă n-ai nicio treabă cu politica, dar te poate şi distra mai ales dacă ai mai deschis televizor pe unul din zecile de programe de ştiri.

Notă:6.5/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *