The Butcher boy

The Butcher Boy
D: Eamonn Owens, Alan Boyle
R: Neil Jordan
Release: 13 Iulie 1997
Durată: 1 h 55 min.
Gen: Dramă

Cu zâmbetul pe buze Neil Jordan (Interview with the Vampire) ne spune o poveste despre un băieţel a cărui copilărie alunecă încet pe teritoriul nebuniei. Fără să bănuieşti ceva (asta dacă nu ai citit ceva despre film) eşti purtat într-o aventură copilărească plină de obrăznicie, în care un copil trebuie să facă faţă rând pe rând unui tată alcoolic, unei mame nebune, unui preot căruia îi place să se atingă în preajma băieţilor de la cor şi unui doctor psihiatru care iubeşte electroşoscurile şi lobotomia. Din cele scrise mai sus eşti tentat să-l compătimeşti pe săracul băiat, dar după ce-l cunoşti lucrurile se pot schimba radical.

În primul rând minunatul Francie Brady e băiatul bătăuş care se leagă de băiatul tocilar. Mai mult, Brady obsedat de lumea filmelor, dezvoltă o obsesie faţă da mama băiatului tocilar, Mrs. Nugent pe care o agasează ori de câte ori are ocazia. Liniştea din cadrul familiei nu există pentru că tatăl beţiv îşi bate mereu nevasta iar aceasta rătăceşte cel mai adesea pe tărâmul nebuniei. După sinuciderea acesteia Francie ajunge la o şcoală de corecţie pentru că i-a devastat casa doamnei Nuget. Pe când te aştepţi să-şi găsească naşul, Francie reuşeşte şi aici să-şi impună fermecătoarea personalitate şi, jucându-se cu credinţa preoţilor de acolo, scapă după ce-l înţeapă pe un preot în gât. Ajuns din nou acasă Francie îşi caută prietenul, dar când realizează că acesta a fost corupt de familia Nuget începe din nou să o urască pe doamnă. Lucrurile o iau razna de tot după ce tatăl lui moare. Nebunia se instaurează pe fondul dramei,  iar spitalul psihiatric nu este încă un loc suficient de bun pentru a-l stăvili pe Francie. Scăpat de electroşocuri, băiatul revine acasă pentru a-şi regla socotelile cu doamna Nuget, pe care o ucide.

The Butcher boy e un film despre nebunia care se instaurează cu zâmbetul pe buze. În afară de atitudinea violentă, Francie pare doar un băiat simplu care a înghiţit extrem de multe şi care a ştiut să se lupte de fiecare dată pentru a nu fi călcat în picioare. Tehnica regizorală prin care vocea narativă comunică uneori cu personajul este excelentă şi conferă mai multă fantezie unei lumi pe care Francie şi-a construit-o după cele văzute la ştiri sau prin filme.

La capitolul interpretare, deşi în distribuţie apar nume ca Brendan Gleeson şi Stephen Rea,  singurul care se afirmă este Eamonn Owens în rolul acestui băiat care, fără să realizeze, se pierde în nebunie.

Filmul lui Neil Jordan e adesea cutremurător pentru că rar îţi este dat să vezi atât sadism cu zâmbetul pe buze. Personajul este atât de zâmbitor în tot ceea ce face încât te poate speria mai rău ca un psihopat nebun pe a cărui faţă poţi să citeşti intenţia.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *