The Book of Eli

The Book Of Eli
D: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis
R: Albert Hughes, Allen Hughes
Theatrical Release: Jan 15, 2010
US Box Office: $94.3M
Durată: 1 h 58 min.
Gen: Acţiune, sciene fiction

Scenariile apocaliptice cu un pământ răvăşit de un dezastru natural sau de conflicte umane sunt şi au fost mereu pe placul multor cinefili. De la Mad Max încoace şi până la The Book Of Eli, filmele apocaliptice ne-au prezentat un pământ distrus, acoperit de praf, fără culoare, în care haosul şi crimele pentru o picătură de apă sau o bucată de carne sunt lucruri fireşti. Indiferent de titlul filmului, orice iubitor al genului poate observa câteva elemente repetabile, ce devin astfel constante. Fie că e vorba de Mad Max, The Postman, The Road sau The Book of Eli, toate îşi dezvoltă acţiunea cu ajutorul speranţei. Toţi protagoniştii principali speră la existenţa unui loc mai bun, un loc unde civilizaţia apusă poate să renască. Pe lângă constanta acestui paradis se mai pot observa şi alte constante, – bandele de criminali care se regăsesc la orice intersecţie, canibali, lipsa benzinei sau a muniţiei, deşertul, un personaj central gata să se sacrifice pentru binele altei persoane – care nu fac altceva decât să contureze ideea de regăsire a binelui.

Depăşind această introducere care poate fi specifică oricărui film apocaliptic şi revenind la filmul de azi, trebuie spus că este un film antrenant care combină destul de bine decorurile cu acţiunea şi cu nişte personaje binişor închegate. Povestea ne plasează într-un viitor îndepărtat, unde pământul a fost răvăşit de un război şi de consecinţele acestuia. În acestă lume cenuşie, răvăşită, plină de pericole, unde fiecare se luptă pentru mâncare şi apă, Eli (Denyel Washington) este cel care încearcă să supravieţuiască fără a se implica în conflictele ce se ivesc pe orice drum principal. Lipsa apei îl duce pe Eli într-un oraş condus de Carnegie, (Gary Oldman) un om în căutarea unei cărţi speciale. După o serie de conflice în care talentul desăvârşit de luptător a lui Eli iese în evidenţă, Carnegie află că acesta are o carte specială cu el. Lupta pentru acestă carte, care se dovedeşte a fi ultima biblie începe, iar Eli primeşte ajutor de la o tânără pe nume Solara. Cei doi pornesc spre vest, în căutarea acelui loc special unde civilizaţia poate să renască.

The Book of Eli este un sf apocaliptic care iese în evidenţă printr-un decor foarte bine creat şi prin scenele de luptă care îl au în prim plan pe Eli. Prima parte a filmului este chiar excelentă, sentimentul de pustietate postapocaliptică reuşind să depăşească barierele ecranului, dar când elementul religos iese la suprafaţă filmul se transformă într-o povaţă modernă despre puterea credinţei şi a bibliei, combinat cu elemente de acţiune explozivă. Chiar şi aşa The Book of Eli este un film bunicel, care merită vizionat de toţi cei care apreciază la un film şi decorurile atent construite.

Notă:7,5/10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *