The Believer

The Believer
D: Ryan Gosling, Summer Phoenix, Theresa Russell
R: Henry Bean
Release: 1 Aprilie 2002
US Box Office: $ 0,2 M
Durată: 1 h 38 min.
Gen: Dramă

Cu prilejul lepşei cinefile despre religiozitate în filme, cei de la Marele Ecran ne-au recomandat un film de care nu auzisem până atunci. The Believer, în regia lui Henry Bean, cu Ryan Gosling într-un prim rol principal, este un film despre iudaism, despre antisemitism, credinţă şi îndoială. Fără să exagerez, acest mic film realizat pentru televiziune este o adevărată plăcere intelectuală, un film cu un scenariu inteligent de la prima replică şi până la ultima. Spre deosebire de multe alte filme despre antisemitism, The Believer are un farmec aparte. Aici nu acţiunile contează, nu gesturile şi faptele antisemite, ci lupta interioară a unui personaj principal, incapabil să se detașeze de origini.

Danny Balint, interpretat de Ryan Gosling e un tânăr skinhead ce urăşte evreii. În primele cadre cu Danny, regizorul Henry Bean are grijă să ni-l prezinte ca un personaj înfricoşător, un tip violent, prost crescut, dornic să stârnească conflicte peste tot. Cu cât timpul trece Danny îşi arată adevărata faţă. Idiotul violent dispare şi locul lui îi este luat de un tip inteligent, un tip cultivat, dar care urăşte evreii. Spre deosebire de alte filme de acest gen, ura primeşte o explicaţie logică şi coerentă. Danny, evreu şi el îi urăşte pe aceştia pentru credulitatea lor, pentru că sunt slabi şi pentru că respectă şi ascultă cele sfinte fără să cerceteze, fără să gândească, fără să simtă. Îi urăşte pentru că sunt mereu victime. Disputele sale cu cele sfinte încep încă de la şcoală când la ore subminează autoritatea unui profesor şi critică pasaje din cărţile sfinte (cele în care Dumnezeu în cere lui Avram să-şi sacrifice singurul fiu). Momentul îl marchează pe Danny şi va fi repetat deseori în mintea sa. Ura ajunge să-i stăpânească sufletul atât de tare încât Danny ajunge un adevărat neo-fascist care ia parte la acte violente, care propovăduiește mişcarea antisemită în rândul celor dornici să-l urmeze. Conflictul interior reapare când trecutul cu tot ce ţine de el iese din nou la suprafaţă, când cele sfinte ajung din nou pe mâna sa. În acest moment Danny ajunge să-i urască şi pe cei din gaşca sa pentru că sunt nişte idioţi fără creier, pentru că-i urăsc pe evrei fără să-i cunoască şi fără să ştie de ce.


Ryan Gosling face un rol de excepţie în acest film. La doar 22 de ani, Gosling este incredibil de convingător în rolul unui personaj dual, un personaj care se luptă cu proprii demoni în timp ce propovăduiește ura rasială faţă de cei care sunt prin origini ca şi el. Violenţa şi ura se citesc cu uşurinţă pe faţa lui Gosling, care prin acest rol îţi va aminti cu uşurinţă de Edward Norton din American History X sau de Tim Roth în necunoscutul film Made in Britain.

The Believer este un film de excepţie cu un personaj principal atât de bine construit încât nu ai ce să-i reproșezi. Finalul a fost bine gândit şi ne trimite din nou la momentul în care totul a început pentru Danny. Fără să fie o lecţie despre spiritualitate, The Believer este portretul unui tânăr inteligent, un tânăr care ajunge să propovăduiască înteligent o mişcare fascistă şi care deseori se pierde în gesturi necugetate.

Notă:8/10
Trailer The Believer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
2 Comments
  1. m@ri@n
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *