The Avengers

The Avengers – The league of extraordinary Avengers

D: Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth
R: Joss Whedon
Release: 4 Mai 2012
US Box Office: $ 200 M (în trei zile)
Durată: 2h 22 min
Gen: Acţiune

Începutul acestei recenzii trebuia să conţină câteva fraze despre emoţia premierei, despre frumuseţea filmelor cu super eroi, despre binele care se luptă cu răul învingând-ul cu câteva sacrificii. Am renunţat la această introducere pentru că, în esenţă, The Avengers e doar un alt film cu super eroi. Nu are nimic deosebit în afară de efectele vizuale, nu e o poveste care să-ţi excite neuronii pentru că, la final, în memorie îţi rămâne doar umorul de bună calitate. Din păcate, The Avengers e doar entertainment pur, pentru că ceea ce a reuşit Joss Whedon nu e foarte diferit de ultimul Transformers al lui Michael Bay. Lumea e ameninţată din nou de o rasă din spaţiu, cei care se luptă cu creaturile extraterestre sunt puţini la număr şi pe undeva omul e doar o mică insectă gata să fie strivită. Cubul lui Bay capătă un alt nume, roboţii devin The Avengers, iar New York-ul un câmp de luptă deschis unde clădirile şi maşinile sunt distruse în stânga şi-n dreapta.

Dar până la confruntări, până la bătăliile de pe front, The Avengers ne–a pregătit şi altceva. Ne-a pregătit o reîntâlnire cu toate personajele fantastice din universul Marvel, ne-a pregătit umor şi multă îngâmfare. Reuniunea i se datorează lui Loki, un zeu cu planuri distrugătoare încă de la prima apariţie în filmul Thor. Acesta poposeşte pe pământ, intră în baza Shield pentru a fura The Tesseract, un artefact special, o poartă către un alt univers. Cu mult zgomot şi un pic de magie hipnotică, Loki fură cubul ajutat de un inginer şi agentul Barton cunoscut drept Hawkeye. Aici intervine prima surpriză. Negativizarea unui erou, a celui care n-a avut parte de un film individual, deşi în benzile desenate acesta are un rol destul de important. Trecem peste surpriza plăcută şi observăm că şi Scarlett Johansson cu al său personaj uman, Natasha Romanoff  (Black Widow) are un rol mai lărgit. Treptat cele personaje se adună şi când toţi se aşează la masă ies scântei. Iron Man, interpretat cu multă carismă de Robert Downey Jr., are acelaşi aer de superioritate şi se ia rapid la trântă cu demizeul Thor venit pentru a-l pedepsi pe fratele său. Lupta dintre cei doi e spectaculoasă, umorul se introduce tiptil în multe replici şi fără să-ţi dai seama uiţi cât de uşor Wheldon îţi distrage atenţia pentru a ascunde un scenariu cu defecte. Confruntările continuă (Thor vs. Hulk) şi ideea unei echipe unite care să-l oprească pe Loki şi ai săi chitauri veniţi din îndepărtatul univers începe să se prăbuşească. Dar aici intervine tipizata poveste tragică manipulată de un bun orator şi, printre cuvintele frumoase, o echipă curajoasă prinde contur. Creaturile invadează Manhattanul, Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Black Widow şi Hawkeye (revenit printre cei buni) se luptă ca nişte eroi cu aceste creaturi urâte, dar frumoase din punct de vedere vizual.


The Avengers e încă o confruntare între bine şi rău. Dramatismul e aproape absent (excepţie făcând doar o scena sau mai bine zis o jumătate de scenă cu Loki şi Black Widow în centrul atenţiei), în schimb umorul e prezent mai mereu. Responsabili pentru acesta sunt Iron Man şi Hulk, două dintre cele mai plăcute personaje ale acestui film, care te fac să zâmbești aproape la fiecare replică. Umorul lui Iron Man nu e ceva nou, dar Mark Rufallo în rolul lui Hulk a schimbat mult acest personaj problemă. Dintre cei trei care l-au interpretat pe Hulk în ultimii ani Mark este de departe cel mai bun, cel mai potrivit pentru un monstru fioros, dar care te poate face şi să zâmbeşti.

Din punct de vedere vizual, The Avengers te hipnotizează pe alocuri. Nava Shield e o minunăţie tehnică, un portavion care zboară şi se face invizibil. Creaturile din spaţiu nu excelează la originalitate când vine vorba de design însă mişcările îţi captează atenţia.


Per ansamblu, The Avengers e un film de acţiune extrem de reuşit, un spectacol de clasă pentru fanii genului action sf.  Timp de două ore şi vreo 20 de minute, stai frumos în scaun, te minunezi şi uiţi complet de ceasul de pe mână care în mod firesc ar atârna greu la un astfel de film. Despre originalitate nu vă spun multe (menţionez doar The League of Extraordinary Gentelmen), intriga e dezvoltată frumos şi la final toată lumea e mulţumită. Unii s-au distrat pe cinste, iar alţii mai cârcotaşi ca mine au râs frumos la poantele personajelor, au chicotit la stereotipii şi la final au zis Dark Knight Rises will be better.

Au mai scris despre The Avengers: Raluk şi filmetari

Notă:8/10
Trailer The Avengers

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
The Avengers, 8.0 out of 10 based on 1 rating
3 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *