The Adjustment Bureau

The Adjustment Bureau
D: Matt Damon, Emily Blunt
R: George Nolfi
Release: 4 Martie 2011
US Box Office:$62.5 M
Durată: 1 h 46 min.
Gen: Science Fiction, Romance

Prima dată când am văzut trailerul acestui film şi când am citit un scurt sinopsis, am crezut că producătorii o să ne pregătească ceva în genul Dark City, un fel de experiment bizar în care cineva sau ceva se joacă cu destinele oamenilor, le modelează viaţa cu un scop anume. Din păcate sau din fericire The Adjustment Bureau nu ne-a oferit ceea ce credeam, pentru că elemente de sf. au fost lăsate un pic de-o parte şi s-a trecut teorii despre liberul arbitru, despre un destin prestabilit de către o divinitate supremă într-o poveste ce combină binişor elemente de dramă cu cele de romance.

În centrul atenţiei îl avem pe David Norris (Matt Damon), un politician tânăr aflat în cursa pentru un fotoliu de senator. Favorit în mai toate sondajele, Norris pierde alegerile după ce media publică un eveniment violent din trecutul de student al tânărului politician. Înainte de a ţine discursul tipizat pentru pierzător, Norris o cunoaşte întâmplător în baia bărbaţilor pe Elise (Emily Blunt), o tânără excentrică care tocmai spărsese o nuntă. Scurtul dialog urmat de un sărut nevinovat, are un impact nebănuit asupra lui Norris iar acesta îşi impresionează susţinătorii cu un discurs total atipic. Obsedat de Elise, Norris încearcă să o găsească, dar nu reuşeşte acest lucru până când întâmplător destinele celor doi se intersectează într-un autobus. Din acest moment povestea devine un pic bizară, pentru că pe fir intră nişte băieţi “rai” îmbrăcaţi în costum şi cu pălării specifice anilor interbelici. Aceşti băieţi în costum se pare că sunt supraveghetorii planetei şi au grija ca fiecare suflet important să-şi respecte destinul trasat de o forţă supremă numită preşedinte.

Povestea are ca factor declanşator tocmai un băiat în costum, un supraveghetor care din păcate adoarme câteva secunde. Pentru că acest lucru s-a întâmplat, Norris se întâlneşte din nou cu Elise, deşi acest lucru nu era stabilit să se întâmple, şi mai grav descoperă existenţa băieţilor cu pălării. Cum lucrurile sunt pe punctul de a scăpa de sub control, Norris este ameninţat cu un fel de lobotomie dacă nu are de gând să rămână pe drum trasat dau dacă are de gând să vorbească cuiva despre forţele supraveghetoare. Impactul pe care Elise l-a avut asupra s-a îl determină totuşi pe Norris să o caute şi să încerce să fie fericit. Lupta împotriva destinului, împotriva celor care v-or să-l facă să-şi ignore sentimentele începe iar armele folosite de ambele tabere sunt câteva argumente bine construite.

La capitolul interpretare se remarcă evident Damon şi Blunt care şi-au făcut treaba minunat în acest film. Cei doi conturează perfect două personaje profunde, doi oameni de carieră dar care sub auspiciile sentimentelor de iubire sunt gata să se arunce cu capul înainte fără nicio plasă de siguranţă. Faptul că personajul lui Damon este deseori schimbător, faptul că face sacrificii ajută foarte mult la întărirea credibilităţii personajului.

Scenariul nu e 100% original pentru că regăsim influenţe din filme ca  Dark City, Matrix, Inception, sau alte producţii sf. despre destin şi forţe superioare, dar abordarea cu romantism şi costumele  oarecum în contradicţie cu modernitatea perioadei, pot compensa aceste minusuri.

The Adjustment Bureau este un sf contemporan, un film cu elemente de romance, un film care te pune pe gânduri cu toată tevatura despre destin, despre micile momente nesemnificative care totuşi îţi pot schimba viaţa. Faptul că regizorul a optat şi pentru momente goale, pentru momente în care nu se aleargă, în care Norris nu se luptă cu destinul, trebuie perceput ca un plus de profunzime, un plus menit să ilustreze că filmul trebuie să te pună şi pe gânduri.

În încheiere vă recomand să vedeţi The Adjustment Bureau pentru că este un film captivant, un film care te poate pune pe gânduri şi care te poate face să zâmbeşti în multe momente.

Notă:8.5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
4 Comments
    • m@ri@n
      | Reply
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *