Thank you for Smoking

Thank you for smoking
D: Aaron Eckhart, Maria Bello, Cameron Bright
R: Jason Reitman
Release: 20 Ianuarie 2006
US Box Office: $ 24,6 M
Durată: 1h 35 min.
Gen: Comedie

Nu ştiu cât de bună este o ţigără şi nici nu ştiu cât de mult te calmezi atunci când fumul înnecăcios pătrunde în plămâni ca apoi să fie eliberat suav în aerul închis dintr-o încăpere, dar ştiu cât de bine te simţi atunci când vizionezi un film inteligent, o satiră delicioasă despre forţa PR-ului sau a lobbyistul. Termenul nu prea des folosit la noi l-am descoprit în urmă cu doi ani tot într-o satiră politică, numai că spre deosebire de Casino Jack, Thank you for smoking are mai mult umor şi un personaj cheie construit aproape de perfecţiune. El este Nick Naylor, interpretat de Aaron Eckhart, un tip capabil să apere chiar şi pe Satana cu ajutorul unor argumente puternice şi cu un zâmbet atrăgător.

Despre cât de bun este Nick Naylor angajat al Academiei de studiu a tutunului ne vorbeşte chiar el la începutul filmului, când, prin vocea narativă se prezintă – ”You know that guy who can pick up any girl? I’m that guy. On crack.” Apoi cunoaştem forţa sa argumentativă la o emisiune televizată în care tot felul de organizaţii încearcă să dea vina pe tutun pentru cancerul unui copil. Cu toate că este hulit de public, Nick iese cu basma curată aruncând inteligent vina pe alţi oameni. Ceea ce face Nick, se poate numi manipulare, sau distragerea atenţiei prin tot felul de studii inutile dar cu concluzi pozitive.

Rezistenţa la stres este incredibilă, Nick fiind extrem de realxat deşi produsele sale omoară peste 1200 de oameni pe zi. Cu toate acestea Nick nu fumează şi nici nu promovează fumatul. El doar apără companiile şi de fiecare dată când cineva acuză, găseşte metode şi contra argumente pentru a demola orice acuzaţie.

Viaţa lui Nick este liniştită, deşi nevasta l-a părăsit. Singurul copil îl adoră şi doreşte să devină ca şi el, chiar şi atunci când un articol de presă îl doboară de pe piedestalul invincibilităţii. Acest moment reprezintă unul de cotitură pentru Nick şi spre desosebire de alţi lobbyisti care decad odată cu industria lor, Nick pică tot în picioare.

Pe lângă faptul că Thank you for smoking este o satiră cu un personaj central extrem de bine gândit şi interpretat, filmul lui Jason Reitman mai este şi despre publicitate, despre cum se face promovarea într-o industrie care nu are voie să facă chiar orice şi pe care toată lumea vrea s-o doboare. Din păcate sau din fericire forţa ei este de neoprit şi scandaluri mărunte(Malboro Man), stickere sau mesaje de avertizare schimbă foarte puţin planul de marketing.

Mi-a plăcut Thank you for smoking şi asta datorită faptului că Aaron Eckhart face unul dintre cele mai bune roluri ale carierei. El interpretează perfect tipul devotat meseriei, tipul pe care-l adimiri pentru că poate câştiga orice confruntare doar cu forta argumentelor.

Notă:9/10

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *