Take Shelter

Take Shelter
D: Michael Shannon, Jessica Chastain
R: Jeff Nichols
Release: 30 septembrie 2011
US Box Office: $  1.7 M
Durată: 2 h 00 min
Gen: Dramă, Mister

Când auzi cele două cuvinte, Take Shelter, mintea îţi fuge la război, la o natură furioasă dornică să spulbere tot ce-i iese în cale. Prin aceste cuvinte apocalipsa îşi face simţită prezenţa, omul este avertizat şi tot ce trebuie să-l mai preocupe este supravieţuirea. Numai că apocalipsa lui Jeff Nichols nu are loc la un nivel global, macrouniversul nu este pus în pericol nici măcar o secundă. Ea are loc nivel personal şi zguduie o lume liniştită, dar şubrezită de absenţa cuvintelor. Prăbuşirea începe mistic, Nichols apelând la conexiunea dintre om şi natură. Cerul liniştit devine negru, furtunile devin din ce în ce mai ameninţătoare şi, cu toate acestea, nimeni nu se fereşte. Nimeni nu se pregăteşte pentru că doar o singură persoană observă semnele. Inteligent, Jeff Nichols ne avertizează la început prin nişte simboluri că apocalipsa e pe cale să înceapă, ca apoi să ne surprindă când realizăm că totul se petrece doar în mintea omului său mistic, Curtis. Un om obişnuit, un om care se uită des la cer căutând în subconştient răspunsuri pentru nişte probleme personale. În loc de răspunsuri, Curtis primeşte semne, pe care le interpretează după cum doreşte. Păsările negre se adună în stoluri ciudate, furtunile transmit ceva prin forma norilor, iar picăturile de ploaie sunt diferite. Lumea se zguduie treptat şi doar el vede acest lucru. Ca un adevărat Noe, dar la un nivel mult mai redus, Curtis se pregăteşte de sfârşit.

Coşmarurile nu-l lasă să se odihnească şi au rolul de a prevesti pericole. Prietenii cei mai buni se schimbă, devin un pericol, iar la final şi soţia iubitoare devine o ameninţare. Treptat, misticismul este abandonat şi nebunia clădeşte monştri. Spre deosebire de alte filme, Nichols nu-şi abandonează personajul, nu-l lasă să rătăcească pierdut prin iţele unui boli psihice. Aici Curtis se trezeşte la un moment dat la realitate, bănuieşte că ceva nu este în regulă şi apelează la ajutor. Pentru câteva zile se simte liniştit, dar apoi cu forţe şi mai docile, pericolul reapare. Prăbuşirea este inevitabilă, doctorii şi medicamentele nemaifiind o soluţie. Apocalipsa ameninţă şi, ca să-şi protejeze familia, acest pater familias pregăteşte adăpostul. Misticismul dă o nouă lovitură când Curtis răbufneşte şi ca un vizionar nebun prevesteşte în stânga şi în dreapta sfârşitul.


Din acest moment ceva surprinzător se întâmplă, pentru că încă o dată Nichols îşi supune omul mistic la un nou test. Pericolul este real (şi îi susţine halucinaţiile), furtuna este simţită de toată lumea şi adăpostul are acum importanţa lui. Momentul îl tulbură şi mai tare pe Curtis care-şi ţine familia prizonieră în adăpost. Eliberarea aduce linişte pentru familia lui Curtis, în schimb pentru el norii nu au dispărut de tot.

Despre interpretare am doar cuvinte de laudă. Michael Shannon face un rol senzaţional, cam la nivelul celui din Revolutionary Road, numai că aici nebunia este diferită. E mai dulce, mai convingătoare şi te face să te îndoieşti de anumite lucruri. Personal îmi place acest actor şi cred că nu va trece mult timp până o să auzim din nou de el. Alături de el, Jessica Chastain e admirabilă în rolul unei mame gata să facă orice pentru fetiţa ei, dar şi pentru un soţ care-şi pierde treptat minţile. Calmul ei e suprinzător, admirabil şi demonstrează o tărie de caracter incredibilă.

Take Shelter e un drum apocaliptic spre nebunie. Fără efecte şi fără multe personaje, Nichols ne spune o poveste fascinantă şi, spre sfârşit, are grijă să ne tulbure puţin că să înţelegem şi mai bine ceea ce a trăit personajul lui. Fără dubii Take Shelter e un film excelent şi din nou un film pe care doar cinefilii adevăraţi l-au vizionat pentru că nimeni altcineva nu s-a ocupat de promovarea lui.

Au mai scris despre Take Shelter: Adina, Jovi, Laura, Klausen

Notă:8,5/10
Trailer Take Shelter

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
3 Comments
    • m@ri@n
      | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *