Sweeny Todd:The demon barber of Fleet Street

Sweeney Todd the demon barber of Fleet Street
D: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Sacha Baron Cohen
R: Tim Burton
In Theaters: Dec 21, 2007
US Box Office: $ 52.8M
Durată: 1 hr. 57 min.
Gen: Musical, Horror, Dramă

Tim Burton este un adevărat maestru când vine vorba de a reda o atmosferă sumbră, cenuşie în care sângele şi întunericul să fie elementele dominante. După atmosfera cenuşie, ocultă şi misterioasă creată în Sleepy Hollow, Burton revine şi ne prezintă cu ajutorul unui horror musical un oraş englezesc (Londra) acoperit de cenuşa şi mizerie ca şi cum aceastea ar cădea zi de zi din cer, în loc de ploaie. Că să sublinieze atmosfera şi mai tare, Burton aplează pentru personajele sale la costume extrem de întuncecate tocmai pentru a-i încadra în atmosferă şi pentru a le caracteriza sufletul şi comportamentul. Contrastul colorat care apare rar se datorează unor personaje nevinovate sau a unei lumi de vis în care mizeria de zi cu zi dispare.

În această atmosferă întunecată îşi face apariţia de pe mare un persoanj înfricoşător, un adevărat demon al străzilor care caută răzbunare pentru că cei corupţi care locuiesc acest oraş i-au transformat paradisul viu colorat într-un infern(l-au deportat pe nedrept ca un judecător puternic să rămână cu soţia şi fiica sa). Cu ajutorul doamnei Lovett (Helena Bonhan Carter), Sweeney Todd îşi câştigă un renume ca bărbier ca apoi să poate ucidă liniştit pe toţi cei care i-au grăbit coborârea în infern. Rând pe rând clienţii săi devin victime(sângele de un roşu aprins ţâşneşte din victimele sale ca dintr-o ţeavă aflată sub presiune) ale briciului său ascuţit, dar cel pe care îl aşteaptă cel mai mult întârzie. Din păcate cadavrele trebuie ascunse, dar într-un oraş aglomerat acest lucru este dificil de făcut. Inspiraţia diavolească a doamnei Lovett, îşi face apariţia astfel că din cadavrele fără viaţa această învaţă să facă plăcinte cu carne care atrag o mulţime de clienţi. Supărat că a ratat ocazia de a se răzbuna pe judecătorul care i-a ruinat viaţa, Sweeney începe să ”barberescă” şi pe cei nevinovaţi. Orbit de plăcerea crimelor, Todd va ajunge să facă greşeli care nu vor rămânea nepedepsite.

Sweeney Todd este unul dintre muscial-urile mele preferate. Versurile inspirate, sadice pe alocuri şi interpretarea senzaţională oferită de Johnny Depp fac din acest film o adevărată plăcere. Lipsa culorilor aprinse, lucru care nu prea se potriveşte cu un muscial te transpun perfect într-o atmosferă răzbunătoare, sadică diavolească din care nu prea ai cum să scapi până la sfâşit. Prin acest film Burton demonstrează că poate face aproape orice gen de film. Pe lângă J. Depp care şi-a meritat cu prisosinţă nominalizarea la oscar pentru cel mai bun actor în rolul principal, se mai remarcă şi divoleasca Helena Bonhan Carter, dar şi Sacha Baron Cohen, prima victimă a bărbierului.

Un film întunecat, un film violent la care trebuie să apreciaţi măcar interpretarea şi atmosfera creată de Burton.

Notă:9/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *