Sucker Punch

Sucker Punch
D: Emily Browning, Abbie Cornish
R: Zack Snyder
Release: 25 Martie 2011
US Box Office:$36.4 M
Durată: 1 h 59 min.
Gen: Science Fiction

Zack Snyder îşi lasă imaginaţia să zboare şi ne oferă cu Sucker Punch o experienţă inedită. Nu e o experienţă cu totul specială, nu e una 100% inovativă, (se observă influenţe din Sin City, 300, Matrix, Inception) dar e una interesantă care te hipnotizează mai ales dacă eşti iubitor de jocuri video. Sincer să urmăreşti acest film e ca şi cum te-ai juca un joc video pe PC, pe laptop ar rula un episod din ceva horror nesemnificativ cu spitale de nebuni, iar tv-ul ar fi setat pe MTV.

Efectele CGI sunt cu totul speciale mai ales când vine vorba de evadarea din realitate şi transpunerea într-o realitate alternativă în care fetele se luptă rând pe rând cu nişte samurai gigantici, cu nişte zombi nazişti într-o lume măcinată de război, cu nişte orci şi dragoni şi o armată de roboţi într-o lume tehnologizată. Aceste lumi sunt impresionante prin detalii, prin scenele de luptă realizate cu mare atenţie, dar cam cu aceleaşi mișcări. Totul ar fi bine dacă nu ai crede că urmăreşti un trailer creat pentru o campanie promoţională pentru un viitor joc video. Pe lângă efectele speciale, fetele sexy din distribuţie, Sucker Punch iese în evidenţă prin coloana sonoră aleasă foarte bine. Combinaţii de acorduri, rock, house, tehno şi alte genuri se potrivesc perfect pentru atmosfera din fiecare scenă în parte.

Povestea debutează bine şi într-o atmosferă întunecată, undeva prin anii 50 facem cunoștință cu Baby Doll, care după ce primeşte o moştenire este internată într-un spital de psihiatrie pentru că tatăl vitreg i-a înscenat o moarte accidentală. Spitalul de psihiatrie e la fel ca cele din filmele horror (cu o piatră mare la intrate, cu o vreme mereu ploioasă, cu nebuni pe toate culoarele, cu doctori săriţi de pe fix, dornici de experimente şi iubitori de abuzuri – promit un articol cu tema spitalul de psihiatrie in filme) – loc de tortura fizică și psihică în loc de refugiu, pentru că  și aici un personaj negativ are grija ca pacienții nedoriți să fie calmați printr-o lobotomie primitivă. Ajunsă aici Baby Doll își proiectează rapid o lumea în care ea este în centrul atenției prin dans (un dans pe care nu-l vedem niciodată), un teatru închis din care trebuie să evadeze cu ajutorul a patru obiecte. Peste această lume se suprapune cea plină de efecte speciale, cea în care Baby Doll și alte fete se luptă cu creaturile amintite mai sus pentru a obține obiectele salvatoare.

Scenele de luptă sunt bine realizate iar evadările din realitate captează spectatorul – fără ele poate s-ar fi plictisit demult. Problema mare a filmului nu sunt efectele speciale sau acțiune ci faptul că suferă la capitolul interpretare (nu pot să o remarc nici măcar pe Abbie Cormish, o actriță intrată în scena după un rol bun în Limitless), faptul că se aseamănă prea mult cu un joc video iar realitatea anilor 50 nu se potrivește cu realitatea alternativă plasată într-un viitor futurist. În plus lipsa unui scenariu inteligibil în face greu de digerat pentru spectatorii care vor să vadă și altceva decât efecte.

Lipsa consistenței, lipsa interpretării, finalul nesatisfăcător (mai că toată agitația era să fie fără rost, iar figura paterna din realitatea alternativa transpusă in realitate de zi cu zi a venit fără nicio explicație) si o poveste cu trei straturi ilogice mă face să recomand acest ”video game trailer” doar celor care-și pierd timpul și cu jocurile video.
Păcat de efecte și de ideea prost exploatată.

Notă:5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
9 Comments
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply
  • m@ri@n
   | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *