Strigoi

Strigoi
D: Cătălin Paraschiv, Camelia Maxim
R: Faye Jackson
Release: 2010
Durată: 1h 45 min.
Gen: Dramă, Horror, Comedie

Am râs la acest studiu antropologic băşcălios care se afundă într-un sat românesc unde se vorbeşte o engleză de baştină şi care ne prezintă câteva mituri săteşti. Regizat de neamul britanic, Strigoi e o poveste pitorescă despre mitologia vampirului românesc, numit şi strigoi, despre obsesiile românilor, pâmânt şi comunişti şi despre datina românească atunci când cineva moare. Stilul, lipsit oarecum de elemente horror (poate doar mormăiala femeii strigoi) mi-a adus aminte de mult mai celebru Hot Fuzz, unde un poliţist ajunge să se confrunte cu o sectă de criminali undeva într-un mic sătuc englezesc.

Din fericire aici povestea e mai pictorească şi îl are în centru pe Vlad, un românaş simplu care a fost la muncă prin Italia şi care se întoarce la casa bunicilor. După întoarcere Vlad îi găseşte pe fruntaşii satului la priveghiul de trei zile al unui sătean care a murit într-un accident. Observând urme pe gât, Vlad începe să investigheze ce s-a întâmplat, dar este prins într-o poveste complicată despre crime făcute de primar şi preot în numele dreptăţii, dar de fapt motivate de invidia faţă de cel care avea mai mult pământ. Lucrurile nu ar fi pe atât de complicate dacă victimele îngropate lângă linia ferată nu s-ar ridica din groapă pentru a deveni strigoi mâncăcioşi care vor răzbunare.

Pe parcursul celor 100 de minute Strigoi te ajută să-ţi conturezi o imagine despre vampirul românesc (să-l clasifici, să-i afli punctele slabe), despre satul românesc de după revoluţie, despre obiceiurile românilor când vine vorba de morţi, ce să o mai lungesc despre eterna şi fascinantă lume sătească unde se bea trei zile când moare unul şi apoi se mânâncă ca şi cum ziua de mâine nu ar mai exista.

Chiar dacă nu e regizat de români, Strigoi nu dă dovadă nicio secundă de lacune documentative. Miturile pe care le dezvoltă şi construirea personajelor româneşti, uşor regăsibile în orice sat demonstrează că cei care au stat în spatele acestui film ori s-au documentat foarte bine ori au făcut un mic studiu de teren. Pentru acest lucru îi felicit dar în acelaşi timp îmi pare rău că regizorii români nu au reuşit să dezvolte minunatul folclor românesc într-un stil atractiv şi pentru publicul larg obişnuit cu filmele de peste ocean.

În încheiere vă recomand Strigoi, pentru că e ceva diferit, pentru că precis vă va aduce aminte de câteva poveşti din bătrâni şi pentru că veţi vedea că şi alţii ne pot observa în adevărata înfăţişare.

Notă:7,5/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *