Straw Dogs

Straw Dogs
D: Dustin Hoffman, Susan George
R: Sam Peckinpah
Release: 29 Decembrie 1971
Durată: 1 h 58 min.
Gen: Dramă

Filmul lui Sam Peckinpah mi-a stârnit curiozitatea după ce am realizat topul cu cele mai interesante afişe de film. De atunci mi-am tot propus să-l vizionez, dar timpul nu mi-a permis să evit multitudinea de filme noi (majoritatea de calitatea proastă) care apar pe bandă rulantă. Din fericire, într-o zi fără chef de nimic  nou,  mi-am făcut curaj şi am vizionat un film excelent, pe care îl pot caracteriza prin cuvinte ca: straniu, violent, intens, bolnav.

Încă de la început mi-a plăcut atmosfera tensionată pe care regizorul a creat-o cu ajutorul unor personaje dubioase într-un mic orăşel undeva rătăcit pe harta Marelui Regat. Aici un tânăr matematician pe nume David Summer (Dustin Hoffman) se stabileşte împreună cu soţia sa care nu este străină locului. Încă de la început sătenii, amatori de licori bahice îl privesc ca pe un intrus, un intrus care nu are ce căuta şi care nu trebuie să se adapteze noului mediu. Pentru că avea nevoie de ajutor la noua casă, David apelează la câţiva băieţi ca să-l ajute. În toată acestă relaţie ciudată ce se stabileşte între băieţi şi David, un rol important joacă şi soţia acestuia care se afişează mereu atrăgătoare pentru cei din jur. Atitudinea ei ilustrează problemele pe care cuplul le are şi faptul că Amy, o tânără soţie atrăgătoare se simte ignorată şi nemulţumită uneori de atitudinea delăsătoare şi laşă a lui David.

Straniul e la el acasă mai ales când priveşti ochii şi atitudinea băieţilor, dar când o pisică este găsită spânzurată de cei doi soţi în dormitor, semnalul de alarmă care anunţă violenţa este deja tras. Păcăt că David nu-l aude pentru că, într-o zi când este plecat, Charlie, unul dintre băieţi intră în casă peste Amy şi o „violează”. Gilimelele sunt necesare pentru că în primă fază ce începe ca un viol se termină ca o după o realţie consensuală, dar când un alt tip apare şi cei doi o forţează, abia atunci cuvântul viol se potriveşte perfect. Întreaga scenă este excelent regizată pentru că eşti tentat să vezi personajul şi ca victimă, dar şi ca pe cineva care şi-a căutat-o parcă cu lumânarea.

După acestă scenă eşti tentat să crezi că urmeză o confruntare pentru răzbunare, dar lucrurile nu stau deloc aşa. David şi Amy se vor lupta pentru viaţa lor după ce grupul de ciudaţi le va lua cu asalt casa pentru a crucifica pe un tip cu probleme din sat care a s-a atins de o tânără (aici se vede clar că regizorul a sugerat credulitatea feminină care vede bine şi unde nu ar trebui). Scenele sunt violente, dar ceea ce stârneşte cu adevărat interesul este schimbarea bruscă de atitudine pe care personajul lui Hoffman o suferă.

Straw Dogs este un film dur, violent iar persoanjele negative îmi amintesc de gaşca de nebuni creată de Kubrick pentru Portocala Mecanică. Pe lângă modul interesant prin care regizorul a decis să stârnească confruntarea, Straw Dogs m-a surpins şi prin tipologia personajelor feminine care prin construcţia lor atrag atenţia asupra fragilităţii lor. Un film controversat, dar care merită văzut de orice iubitor de filme inteligen şi atent construite.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Tags:
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *