Straw Dogs 2011

straw dogs remakeStraw dogs
D: James Marsden, Kate Bosworth, Alexander Skarsgård
R: Rod Lurie
Release: 16 septembrie 2011
US Box Office: $ 10 M
Durată: 1 h 49 min.
Gen: Thriller

Nu am să vă vorbesc despre firul epic al filmului, pentru că am făcut-o în urmă cu ceva vreme, când am descoperit originalul Straw Dogs cu Dustin Hoffman în rolul principal. În schimb am să vă vorbesc despre diferenţele dintre cele două şi în mod special despre greşelile acestui remake. În primul rând Straw dogs 2011 încearcă să creeze o atmosferă în care anii 60 sunt prezenţi prin maşini, câteva peisaje lipsite de modernitatea tehnologiei, dar în același timp nu se detaşează de timpurile noastre – avem laptopuri Sony Vaio, telefoane mobile şi recepţie proastă. Această combinaţie e destul de nereuşită pentru că în afară de obiectele mai sus menționate, temporalitatea modernă nu se face deloc prezentă. Poate că ideea un fir epic plasat în anii 60 sau unul dominat doar de modernitate prezentului era mai bună.

A doua mare greşeală a filmului e că dezumanizarea, lipsa raţiunii are un background tipic american. Această dezumanizare foarte bine exploatată în original este aici explicabilă prin tipicii ţărănoi din sud, care nu ştiu altceva decât să bea, să se bată şi în cele din urmă să violeze şi să ucidă. Că să se asigure o atmosferă tipic sudistă regizorul mai introduce fotbalul american în peisaj, ca singura activitate înălţătoare şi eliberatoare, mai introduce un pic de religiozitate şi bineînţeles eterna uşă mereu deschisă.


Dacă începutul firului epic este foarte asemănător cu originalul, greşelile încep treptat să strice farmecul. Jocul psihologic dintre David Summer şi orăşeni e foarte slab exploatat, iar când se ajunge la scena violului Kate Bosworth, în rolul lui Amy Summer nu este deloc convingătoare. Mica plăcere vizibilă în original dispare, iar când vine vorba de teroare nici acesta nu te convinge cu mult. Relaţia dintre Amy şi soţul ei David nu e la fel de intensă, contradictorie ca cea din filmul lui Sam Peckinpah, dar pentru plăcerea confruntării finale merită să trecem peste aceste probleme.

Interpretarea nu se poate compara cu cea din original, singurul actor superior distribuţiei precedente fiind James Woods în rolul antrenorului local, care o ia razna, îl ucide pe şerif şi începe asedierea casei Summer.

Confruntarea, asediul, transformarea lui David într-un adevărat bărbat care-şi apără soţia şi luptă pentru viaţa lui şi ai ei nu e rea. Scenele au violența necesară şi chiar ajung să te convingă până spre finalul spectaculos. În toată această confruntare se remarcă şi James Marsden, când în ochii şi vocea lui se simte plăcerea răzbunării, dar comparaţia cu Hoffman este nepotrivită.

Straw dogs e o capodoperă a cinematografiei, e un film clasic şi poate  că ar fi meritat un remake mai bun. Punctele forte ale acestui remake, asediul casei, James Woods şi explicaţia pentru Straw dogs, sunt suficient de convingătoare încât nici cei care sunt fani ai originalului să nu fi prea dezamăgiţi la final.

Notă:6/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Straw Dogs 2011, 10.0 out of 10 based on 1 rating
No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *