Stockholm – castigator TIFF 2014

stockholm_tiff 2014Stockholm

D:Aura Garrido , Javier Pereira

R: Rodrigo Sorogoyen

Gen: Dramă

Durata: 90 min

Notă:9/10

În urmă cu doi ani, Trofeul Transilvania era câștigat de filmul Oslo, 31 August. Doi ani mai târziu premiul cel mare este câștigat de Stockholm, o producție spaniolă deosebită, un film pe care l-am vizionat în prezența regizorului și a actorului principal, cu sala plină. Stockholm e un indie spaniol, filmat în 12 zile, cu un buget restrâns, pentru că nimeni nu a vrut să sprijine acest proiect. Povestea are în prima sa parte elemente împrumutate din Lost in Translation sau din Before Sunset, astfel că la un moment dat ești tentat să te întrebi dacă elementele de originalitate se mai regăsesc pe undeva. Apoi, după vreo 60 de minute de plimbări romantice printr-un oraș spaniol, totul se schimbă. Brusc, Stockholm se transformă în ceva inedit, ceva care să fie plăcut și de cei dornici să vadă ce se întâmplă cu povestea după ce personajul principal și-a atins obiectivul. E un fel de ”after the Happy Ending” care te face să zâmbești și să te întristezi în același timp.

stockholm winner at TIFF 2014
După cum spuneam Stockholm seamănă cu două capodopere (camera se plimbă uneori pe străzile orașelor ca și camera Sofiei în Lost in Translation), însă povestea începe un pic diferit. O petrecere, doi prieteni, discuții prostești între tineri. Apariția unei domnișoare schimbă totul, pentru că el își propune să o cucerească. Jocul seducției începe pe străzile orașului, târziu în noapte, însă ea nu se lasă ușor cucerită. Nu e impresionată de declarațiile de dragoste, nici de gesturile curajoase (o plimbare în pielea goală pe o stradă), dar ceva o face să continue acest joc cuceritor. După ce noaptea se sfârșește, filmul devine și mai interesant. El își schimbă brusc atitudinea, dar ea nu se lasă cu una cu două. Începe să facă același joc pe care cu o seară înainte îl făcea el. Romantismul dispare, locul fiindu-i luat de o ironie subtilă.

Finalul nu e 100% surprinzător pentru că un pic de atenție te ajută să cunoști mai bine personajele și să-ți dai seama ce fel de deznodământ putem avea. Chiar și așa Stockholm merită apreciat pentru modul în care ne-a prezentat o poveste despre cuceririle de-o noapte și despre consecințele ce pot să apară. Interpretarea oferită de cei doi actori e autentică. Personajelor lor conving chiar și atunci când își schimbă complet atitudinea.

Rodrigo Sorogoyen_Gala inchidere_foto Adi Bulboaca
Stockholm este câștigătorul meritat al Trofeului Transilvania 2014. E un film bun despre străinul din noi, despre latura aceea pe care o protejăm când încercăm să facem prima impresie. Fără a ridica pretenții, Stockholm poate fi considerat un underdog într-o grupă de filme din care fac parte Lost in Translation, Before Sunset, La vida de los peces.

Felicitări câștigătorilor și îi așteptăm în anii următori la TIFF cu alte filme.

Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *