Stepmom

Stepmom
D: Julia Roberts, Susan Sarandon, Ed Harris, Jena Malone
R: Chris Columbus
Release: 25 Decembrie 1998
Durată: 2 h 30 min.
Gen: Dramă

Filmele despre problemele conjugale ale familiilor americane nu sunt foarte diferite unele faţă de celelalte pentru că majoritatea se reduc la un divorţ urât, la o luptă pentru custodie sau dacă nu ajungem până aici la probleme existenţiale care determină apariţia adulterului. Foarte rar aceste filme pătrund cu adevărat în intimitatea unei familii pentru a ilustra cu succes multitudinea de probleme care pot apărea când timpul trece şi mai ales atunci când există copii implicaţi. Daca Ang Lee ne-a minunat cu Furtuna lui de Gheaţă, iar American Beauty ne-a lăsat pe toţi cu gura căscată datorită unor personaje în care te poţi regăsi cu uşurinţă, filmul lui Chris Columbus ne-a oferit o perspectivă optimistă despre relaţia ce se naşte între o mamă şi copiii ei pe de-o parte şi între copii şi noua figură feminină din viaţa tatălui. Aceste legături mai sus menţionate sunt cele centrale, dar pe lângă acestea în mod obligatoriu, regizorul mai insistă şi pe relaţia dintre fosta soţie şi actuala iubită, precum pe cea dintre cei doi foşti soţi.

Pentru că este un film de familie cheia succesului este deţinută de personajele centrale care trebuie să te cucerească prin realism în detrimentul unui fir narativ pe care poţi să-l regăseşti cu uşurinţă şi în alte filme. Aici, centrul de greutate se deplasează dinspre marile actriţe Susana Sarandon şi Julia Roberts înspre Jena Malone (Anna), care interpretează aproape perfect o tânără care la început îşi urăşte tatăl şi pe noua lui iubită pentru că i-au destrămat căminul, ca apoi să găsească mai mult decât un prieten adevărat tot în braţele viitoarei mame vitrege. Tot ea este cea care are un rol important în stabilirea unei relaţii între cele două femei din film. Pe lângă acest personaj foarte bine construit, se mai remarcă şi personajul lui Julia Roberts, Isabel, un fotograf de succes care iubeşte copiii altei femei ca şi cum ar fi ai ei şi care pe parcursul filmului face totul pentru a se apropia de ei.

Stepmom este un film optimist despre familie, despre prietenia dintre adulţi şi copiii şi mai ales despre modul în care un divorţ şi o recăsătorie pot afecta doi copii care nu au atins nici măcar vârsta adolescenţei. Tonul trist de pe final nu se transformă într-unul dramatic tocmai datorită modului în care sunt construite personajele care acceptă ideea unei familii lărgite pentru binele tuturor. Un film bun, cu personaje atent construite, dar care parcă duce lipsă de realismul cotidian.

Notă:7/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
One Comment
  1. Mircea Popescu
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *