Spring, Summer, Fall, Winter…and Spring

Spring, Summer, Fall, Winter…and Spring
D: Oh Yeong-su, Kim Ki-Duk, Kim Yeong-min
R: Ki-duk Kim
Theatrical Release: Sep 19, 2003
US Box Office: $2.1M
Durată: 1 h 43 min.
Gen: Dramă

Oricât de mult te-ai gândi, orice ai scrie, parcă nu este de-ajuns pentru a descrie acest film magistral. Spring, summer,… este un film special care prezintă în mod filosofic ciclul vieţii. Acţiunea se petrece pe o perioadă mai mare de timp decît reiese din titlul, dar fiecare anotimp reprezintă o perioadă distinctă din viaţa unui om.

Primăvara reprezintă perioada copilăriei, a inocenţei, perioada în care învăţăm diferenţa dintre bine şi rău. Timpul trece, copilăria se pierde la fel ca petalele florilor de primăvară iar în scurt timp tinereţea îşi face apariţia. În această perioada viaţa prinde gust odată cu sentimentul dragostei. Totul se schimbă, viaţa pare un rai, dar dacă te dedici excesiv ajungi să suferi. Timpul trece rapid sau încet, bine sau rău, în armonie sau măcinat de vină, totul în funcţie de cum ţi-ai coordonat viaţa. Toamna vine încet, iar moartea îşi face simţită prezenţa. Când ultima frunză a căzut şi prima zăpadă s-a aşternut, a sosit iarna, anotimpul pedepsei, perioada regăsirii şi a meditării. Totul trece, viaţa este precedată de moarte, dar primăvara reapare din nou şi viaţa prinde iar contur, un pic diferită dar, în esenţă aceeaşi.

Filmul lui Ki-duk Kim suprinde prin profunzime, prin decorul ales (acţiunea are loc într-o casă situată în mijlocul unui lac înconjurată de munţi superbi acoperiţi de păduri), prin simbolistică (poarta – reprezintă graniţia dintre lumea profană de zi cu zi şi lumea sacră) şi prin modul simplu în care etapele vieţii şi esenţa ei sunt explicate prin gesturi.

Spring, summer… este o capodoperă a cinematografiei moderne dar, nu este un film pentru orice spectator. Prezenţa extrem de rară a dialogului, filosofia simplă şi simbolistica, sunt elemente care pot goni un spectator nu foarte obişnuit cu stilul acestui regizor extraordinar.

Notă:10/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/10 (3 votes cast)
Spring, Summer, Fall, Winter...and Spring, 4.3 out of 10 based on 3 ratings
4 Comments
  1. Bogdan
    | Reply

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *