Spider

Spider
D: Ralph Fiennes, Miranda Richardson, Gabriel Byrne
R: David Cronenberg
Theatrical Release: May 21, 2002 Wide
US Box Office: $1,3M
Durată: 1h 38 min.
Gen: Dramă, Psihologic

Mă văd prins din nou în genialitatea lui Cronenberg, care înainte de Eatern Promises şi A history of Violence apelează la ceva mai subtil pentru a-şi atrage ca un păianjen în plasă victimele. Spider este o producţie din 2002 care a trecut aproape neobservată de publicul cinefil pentru că a fost slab promovat. Cu toate acestea, genilitatea lui Cronenberg este evidentă şi aici, alături de talentul actoricesc incredibil a lui Ralph Fiennes.

Filmul spune povestea lui Cleg/Spider (Ralph Fiennes) o persoană cu probleme mintale, ciudată (tipul are ascuns la nivelul şliţului un ciorap în care se găseşte o cutie cu un carneţel cu scrieri indescifrabile şi încă câteva secrete) care se mută într-o casă/azil cu mai mulţi locatari. Acţiunea devine de-a dreptul interesanta când Cleg, atent la tot ce este în jurul său, începe să-şi retăriască lucid copilăria. Un tablou de pe perete îi aduce aminte de trecut, un geam de la o casă vecină îi readuce la viaţă copilăria şi toate personajele din ea. Ca un spectator invizibil Cleg îşi retrăieşte trecutul bucată cu bucată observând fiecare detaliu. Interesantă este şi opţiunea regizorului de a ne arăta trecutul chiar şi atunci când acesta nu era prezent. Cu cât povestea din trecut evoluează cu atât de dăm seama că nebunia lui Cleg se agravează din ce în ce mai tare. Rememorarea trecutului se face treptat, dar la un moment dat asistăm la uciderea mamei de către tatăl lui Spider, pentru ca apoi tot acesta să o înlocuiască cu o prostituată. Pentru a ne năuci şi mai tare Cronenberg optează pentru aceeaşi actriţă când vine vorba de înfăţişarea mamei sau a prostituatei. Toate aceste detalii năucitoare ajung să întărească ideea că totul s-a întâmplat în mintea bolnavă a tânărului Spider, care spre final ajunge să-şi răzbune mama sau să o ucidă.

Spider este un film complex, întortocheat care chiar dacă are o durată realtiv scurtă poate părea lung datorită alternaţei trecut/prezent, real/ireal. Nebunia personajului este excelentă iar momentele în care trecutul vine în prezentul lui Cleg nu fac altceva decât să năucească. Cronenberg optează de data acesta pentru altfel de sentimente iar acest lucru poate încurca o parte din privitorii mai nexperimentaţi care pot renunţa la film înainte de final. Pentru că şi-a denumit filmul Spider, mai trebuie spus că regizorul va opta pentru mici obsesii spiraliceşti sub forma unei pânze de păianjen.

Interpretarea oferită de Ralph Finnes, un personaj paranoic, nebun care mormăie mereu şi care nu deosebeşte realitatea de obsesie este magistrală. Aceleaşi laude pot fi aduse şi Mirandei Richardson care a interpretat cu patimă atât o mamă ingnorantă cât şi o prostituată frivolă care ştie să-şi ducă planul până la capăt. Un film genial, haotic demn de un regizor genial.

Notă:8,5/10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *