Spellbound

Spellbound

D: Ingrid Bergman, Gregory Peck
R: Alfred Hitchcock
Theatrical Release: Jan 1, 1945
Durată: 1 h 41 min.
Gen: Mister, suspans, romance

Psihanaliza a fost un teren necunoscut până când Hitchcock a ridicat-o la rang de artă. Poate că Spellbound nu este primul film din istorie despre psihanaliză, dar este cu adevărat prima capodoperă care tratează acest subiect. Accentul este pus pe sentimentul de vinovăţie, pe amnezie, dar mai ales pe relaţia ce se naşte între cel care analizează şi cel analizat. Elemetele psihologice importante sunt evidenţiate de maestrul Hitchcock cu ajutorul camerei de filmat. Astfel sentimentul de iubire este sugerat prin close-up-uri centrate pe ochii personajelor, amnezia şi ieşirea personalităţii reale la iveală, prin uşi care se deschid brusc, iar obsesiile, prin urmele lăsate de de dinţii unei furculiţe pe o faţă de masă.

Spellbound ne prezintă o poveste complicată despre cum un psiholog, Constance (Ingrid Bergman) se îndrăgosteşte de un alt doctor, dar care în scurt timp se dovedeşte a fi un pacient cu tulburări psihice care a furat identitatea unui doctor şi pe care se presupune că l-a ucis. Ghidată mai mult de sentimentul dragostei decât de raţiunea profesională, Constance îi permite pretinsului doctor Edwards (Gregory Peck ) să fugă din clinică. Misterul şi povestea de dragoste se dezvoltă pentru că, Constance fuge cu acest personaj enigmatic (John Ballantine), care este din ce în ce mai des controlat de un sentiment al furiei reprimate, de vinovăţie, dar şi de dragoste. Amintiriile blocate sunt pe punctul de a fi desluşite după ce John povesteşte un vis ciudat. Scena visului este cu totul specială, ochii uriaşi de pe cortine şi misteriosul proprietar cu mască nu au cum să nu te impresioneze.

Poate că Spellbound nu este unul dintre cele mai bune filme ale lui Hitchcock, dar pentru subiectul tratat este o mare realizare. Interpretarea celor doi mari actori este excelentă şi iese în evidenţă printr-o conexiune puternică ce pare extrem de reală. Un film excelent ce ne vorbeşte despre dragoste, vinovăţie şi mai ales despre fragilitatea psihicului uman.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Spellbound, 9.0 out of 10 based on 1 rating
No Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *