Somewhere

Somewhere
D: Stephen Dorff, Elle Fanning
R: Sofia Coppola
Theatrical Release: 22 Decmbrie 2010
US Box Office: $0.4M
Durată: 1 h 38 min.
Gen: Dramă

Sofia Coppola nu este şi nici nu cred că vrea să fie următorul Jim Jarmusch al Hollywoodului. Pentru această tânără, dar extrem de talentată regizoare tematicile preferate sunt feliile de viaţă; şi aici nu vorbim de exagerări sau de fiţe care fac vâlvă pe la ştiri, ci despre acele momente simple ale câtorva oameni celebrii care nu fac cu nimic mai mult decât să se dea jos din pat şi să se gândească cum să depăşească o criză existenţială.

Dacă în Lost in translation, Sofia ne-a vorbit mai mult despre crizele existenţiale ale unui actor  ieşit din lumina reflectoarelor şi despre sentimentul de inadaptabilitate şi de tristeţe pe care mulţi îl simţim uneori ca o piatră pe suflet, în Somewhere avem parte de criza existenţială a unui actor tânăr celebru, dar care nu se poate regăsi într-un ritm de viaţă molcom. Chiar dacă are totul la îndemână, Johnny Marco nu se aseamănă deloc cu vedetele pe care le vedem prin comediile idioate sau prin ziarele de scandal. Pe acest tip lucrurile îl plictisesc rapid – adoarme la stadiul preludiului, iar singurele clipe de fericire le petrece alături de fiica sa de 11 ani.

Povestea nu are neaparat un sinopsis pe care să vi-l divulg în câteva rânduri. Filmul se reduce la o bucăţică din viaţa unui om, pe care acesta şi-o petrece încercând să se apropie de fiica sa fără însă a se folosi de puterea banilor şi fără a găsi scuza ocupaţională.

Din punct de vedere regizoral, trebuie menţionat faptul că filmul are o serie de cadre lungi, poate chiar exagerat de lungi în care nu sunt replici şi nu se întâmplă mai nimic. Cu acest stil fanii Sofiei su-au obişnuit deja, pentru că în absenţa cuvintelor aceast îţi permite să pătrunzi în mintea persoanjului sau să te transpui în locul lui. Mi-a plăcut la nebuni scena mulajului, când Marco este obligat să stea cu ochii şi gura închisă pentru a i se adăuga o mască de ghips. Totul este în acel moment clasutrofobic iar singurul lucru care mi-a trecut prin cap a fost „la ce naiba se gândeşte omul acela ca să nu intre în panică”. La fel de mult mi-au placut şi mesajele anonime pe care Marco le primeşte pe mobil, ca şi cum o conştiinţă dojenitoare există undeva acolo să-l critice.

Somewhere este un film despre viaţa de zi cu zi, despre momente depresive în care îţi pui întrebare rostului şi un film despre apropierea dintre un tată şi o fiică. Poate că multitudinea de cadre lungi poate plictisi pe mulţi, dar cu toate acestea îmi permit să vă recomand un film bun, un film simplu, un film revelator.

Notă:8/10
Trailer

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *